Volledig scherm

Hartje Breda: de spannende straatnaam

De rubriek Hartje Breda biedt een Bredase blik op Breda, met een liefdevolle knipoog. Dagelijks een blog online plus elke dinsdag, donderdag en zaterdag in uw krant.

Niets heerlijkers dan een beetje rond te dolen over de Haagdijk en vervolgens te verdwalen in het labyrint links ervan, de voormalige Gampel. In de Odilia van Salmstraat zit een zwerver ineengedoken voor de Kerk van de Nazarener. Wachtend op verlichting?

Iets verderop hangt een bordje ‘s.v.p. niet parkeren i.v.m.’ Het onderste deel van de boodschap is afgebroken door een grappenmaker, maar de parkeerplaats is wel keurig vrijgehouden.

Bij de Gravenstraat zien we plots een naambordje bij een appartementencomplex dat aan een steeg ligt, die weer terugvoert naar de Haagdijk: Achter de Blauwe Hand. Dat klinkt spannend! Doet denken aan ‘Pietje Bell en de bende van de Zwarte Hand’. De werkplaats van Toon Schaerlaeckens scooterzaak THS ligt iets verderop. Maar Toon zou niet weten waarom dit steegje sinds 2012 zo heet. “Misschien heeft het wel iets met de politie te maken, maar volgens mij niks met Breda, hoor.”

Toch wel, Toon. In het Adresboek van Breda, Prinsenhage (met s), Ginneken en Teteringen 1905 staat Achter de Blauwe Hand ook al vermeld, met als toelichting: ‘Haagdijk 123-131’, de panden die aan deze steeg lagen.

In 1941 schrijft journalist Bert Voeten (echtgenoot van Marga Minco) in het Dagblad van Noord-Brabant en Zeeland (voorloper van BN DeStem) een reeks artikelen onder de naam ‘Onbekend Breda’. Eén aflevering gaat over Achter de Blauwe Hand. De gang ontleent zijn naam aan Haagdijk 117, waar in de zeventiende eeuw een ververij gevestigd was. De blauwververs hadden altijd blauwe handen en gebruikten daarom een blauwe hand als uithangbord. Zo wisten ook analfabeten dat ze aan het juiste adres waren. De nummers 123-131 lagen dus achter de ververij.

Dat deze schitterende steegnaam in ere is hersteld, danken we aan ‘het uitvoeringsprogramma van de erfgoedvisie Erfgoed in context, waar een stegenplan in opgenomen is’, lezen we in een collegevoorstel van januari 2012. Doel is stegen en gangen in hun oude glorie of, bij renovatie, opnieuw deel uit te laten maken van het straatbeeld in de binnenstad. Hulde! (JH)

poll

De traditie rond Prinsjesdag, inclusief de balkonscène, moeten we nooit afschaffen

De traditie rond Prinsjesdag, inclusief de balkonscène, moeten we nooit afschaffen

  • Eens (61%)
  • Oneens (39%)
850 stemmen