Volledig scherm

Hartje Breda: De regendans van de wethouder

De rubriek Hartje Breda biedt een Bredase blik op Breda, met een liefdevolle knipoog. Dagelijks een blog online plus elke dinsdag, donderdag en zaterdag in uw krant.

We hadden in deze rubriek al een paar keer aandacht geschonken aan de fontein op het Kasteelplein. Het onverwacht spuitende ‘bedriegertje’, dat maar op zich liet wachten. Ons bedroog met zijn deadlines.

Wethouder Paul de Beer refereert met een knipoog naar onze berichtgeving op deze kletsnatte, kille, donkere donderdagmiddag als hij hem officieel in gebruik mag nemen: de fontein! Niet alleen een gezellige waterspeelplek in de zomer, maar ook een apparaat dat in die zwoele periode de door hittestress bevangen binnenstad koeler, aantrekkelijker en gezonder zal maken.

Natuurlijk was het logischer geweest om de opening tot het voorjaar uit te stellen, maar dat was zijn eer te na. “Tot grote schrik van collega’s van de gemeente beloofde ik dat het in 2016 gerealiseerd zou worden. Daar wilde ik me aan houden.”

Onverschrokken houdt De Beer zijn speech in de buitenlucht. Trotseert de elementen, die de spot lijken te willen drijven met dit milieubewuste speeltje. Stadshistoricus Henk Mannaert houdt een interessant betoog over de historie van het Kasteelplein, maar het is vooral De Beer, die ons verrast. Hij heeft iets met het in 1921 door Toon Dupuis vervaardigde standbeeld van stadhouder Wilem III, dat iets verderop het Kasteelplein staat. “De sokkel is gemetseld door mijn opa!”

Het duo Lucifers Slagwerk trommelt er vervolgens lustig op los totdat het moment suprème daar is: wethouder De Beer mag op de rode knop drukken en uit 19 spuiters komt het water feestelijk omhoog. Het toegestroomde publiek klapt beleefd, en ziet hoe de wethouder zelf zich aan de eerste regendans waagt, dwars door de waterspeelplek. Kinderen en één enkel volwassen paar volgen schoorvoetend zijn voorbeeld.

En dit is nog maar het begin van de 'ruimtelijke adaptatie, belooft hij. De binnenstad zal nóg leefbaarder worden. Een van de dingen, die De Beer wil aanpakken: "Het lelijkste gebouw van Breda, parkeergarage De Barones. Dat gaan we van groen voorzien."

Maar eerst wordt een borrel gedronken op de nieuwe aanwinst. “Een mooie toevoeging aan de binnenstad, het Kasteelplein verdient dit”, glundert De Beer met natte voeten. Zo is het maar net. (JH)

poll

Het enige dat tegen files helpt is een flinke economische crisis.

Het enige dat tegen files helpt is een flinke economische crisis.

  • Eens (48%)
  • Oneens (52%)
75 stemmen