Volledig scherm

Hartje Breda: de mysterieuze spreuk

De rubriek Hartje Breda biedt een Bredase blik op Breda, met een liefdevolle knipoog. Dagelijks een blog online plus elke dinsdag, donderdag en zaterdag in uw krant.

De typische drukletters ogen wat schools, stijfjes. Ondanks inkepingen in iedere letter. De tekst loopt met de voetganger mee, die vanaf de Molenstraat over de Oude Vest langs het pand van de Nieuwe Veste loopt.

Goed zo , stel geen vragen, blijf kopen

De woorden zijn één voor één in het wit afgedrukt op de stoeptegels. Bescheiden, maar duidelijk, steeds een stap of vier, vijf van elkaar verwijderd.

Goed zo, stel geen vragen, blijf kopen

Wat is de boodschap van deze tekst? Is het een reclamestunt? Nee, want anders zou er wel een winkel bij vermeld staan of een pijl ergens heen wijzen.

Is het een protest tegen de consumptiemaatschappij? Of juist een steuntje in de rug voor (kleine) middenstanders? Of is dit ‘gewoon’ kunst?

Navraag levert vooralsnog niets op. Bij St. Joost, de Akademie voor Kunst en Vormgeving, is het ‘project’ niet bekend. Is waarschijnlijk dus geen schoolopdracht. Ook bij de Nieuwe Veste tasten ze in het duister.

Vlak voor de deur van Coffee & Lunch for you stopt de tekst. Maar ook de uitbaatster van deze lunchroom weet van niets. “Ik vermoed dat ze het onlangs op een zondag erop gekalkt hebben. Geen idee wie hier achter zit.”

De mysterieuze spreuk heeft overigens ook nog een zusje. Midden in het Valkenberg. Zelfde woorden, zelfde drukletters, zelfde witte verf. Woorden ongeveer even ver van elkaar verwijderd:

Goed zo, stel geen vragen, blijf kopen

Wie weet hier meer van en kan ons uitleggen wat het verhaal achter de spreuk is. Laat het ons weten: hartjebreda@bndestem.nl

poll

Het is logisch dat de Raad van State achter het ingrijpen bij camping Fort Oranje staat

Het is logisch dat de Raad van State achter het ingrijpen bij camping Fort Oranje staat

  • Eens (86%)
  • Oneens (14%)
496 stemmen