Volledig scherm

Hartje Breda: De lange banken van de Willemsbrug

De rubriek Hartje Breda biedt een Bredase blik op Breda, met een liefdevolle knipoog. Dagelijks een blog online plus elke dinsdag, donderdag en zaterdag in uw krant.

Grof gemeten zijn ze zeker elf meter lang. De nieuwe, houten banken op de Willemsbrug. Het geeft de route van station naar het Valkenberg en vice versa weer wat meer grandeur. Het hout heeft nog zijn natuurlijke kleur. Dat straalt warmte uit en past goed bij de locatie, zo vlak bij het park.

Ze zitten lekker, de twee banken, niet te hoog, niet te laag. Alle ruimte ook voor lange benen. Enige minpuntje is de wind, die over de open singels alle ruimte krijgt en in je nek of gezicht blaast.

Zeker elf meter lang, dat is ongekend. Daar kan je met gemak de voltallige NAC-selectie op kwijt. Maar ja, die past momenteel misschien zelfs al op een stevige driezitsbank...

Deze koele, winderige middag is het zo druk niet. Als ik plaatsneem, niet ver van een eenzame bankzitter, lacht hij: “We hoeven in ieder geval niet in te schikken.”

Ja, vindt ook hij, de bank zit lekker. En vlucht snel weer in zijn smartphone. Dat zie je vooral. Mensen, komend vanaf het station, parkeren op de Willemsbrug om even op hun telefoon te kijken of te bellen. Belbanken, dat zijn het. Goed woord.

Twee studenten treffen elkaar bij een van de tweelingbanken. Natuurlijk is dit een perfecte plek voor een afspraak, kan niet missen. Ze nemen het les-, trein- en vooral drinkrooster door, terwijl een oudere man met oordopjes in ze van de overkant voorzichtig begluurt.

Even later zijn de banken weer volledig onbezet, staan ze daar alleen maar mooi te wezen.

Deze lange banken zijn een verrijking van de stad. Weten we nu al. Jammer dat ze niet kunnen praten, geen oren hebben. Want wat zullen ze een hoop verhalen horen, vanaf nu tot ver in de toekomst. (JH)

poll

Prima dat Merkel waarschijnlijk weer de Duitse verkiezingen wint, dat zorgt voor stabiliteit

Prima dat Merkel waarschijnlijk weer de Duitse verkiezingen wint, dat zorgt voor stabiliteit

  • Eens (72%)
  • Oneens (28%)
539 stemmen