Volledig scherm

Hartje Breda: De laatste flats aan de Nieuwe Inslag

De rubriek Hartje Breda biedt een Bredase blik op Breda, met een liefdevolle knipoog. Dagelijks een blog online plus elke dinsdag, donderdag en zaterdag in uw krant.

Met lede ogen zien twee dames toe hoe een imposante sloopgrijper hapt in de flats van Nieuwe Inslag 65 tot en met 79 in Brabantpark. Van een afstandje op de stoep; uit veiligheidsoverwegingen zijn hekken rond het complex geplaatst.

“Ik heb hier 46 jaar gewoond”, zegt de een. Ook haar metgezellin is een ex-bewoonster van de uit 1955 stammende flats. Een jaar of zes geleden moesten ze verhuizen, nu wonen ze allebei aan de Voorvang. “Je wilt toch in de buurt blijven.”

De sloop doet pijn, neemt een deel van hun leven weg. “Ik snap het niet, er is nog niet eens een bestemmingsplan. Waarom hebben ze de flats destijds niet beter onderhouden, dan hadden ze nu niet gesloopt hoeven worden.”

Sociale woningbouw is gepland op deze plek. Maar hoe, wat en wanneer, dat is nog niet bekend. Na het gedwongen vertrek van onder meer deze twee vrouwen werden ‘hun’ flats een tijdlang bewoond via anti-kraak. Tot de sloop, die overigens al meer dan twintig jaar geleden aangekondigd was. Vleermuizen hielden nog een jaar het afbreken tegen, maar toen die gevlogen waren, hield niets de meedogenloze sloophamer meer tegen.

De grijper neemt gretig nog een hap beton, gruis en brokstukken fladderen door de lucht. De dames slikken een brok in de keel weg, ze hebben hier altijd naar volle tevredenheid gewoond. “Ze lijken heel klein nu, maar het waren behoorlijk grote flats, hoor. Met drie slaapkamers.”

De dames hebben voor even genoeg gezien, vertrekken weer. “Direct duwen ze zo de hele boel tegen de grond”, weet een van hen. “Vanavond gaan we nog wel een keer kijken.”

Ze lopen terug naar de Voorvang. Tussen de nieuwbouw door. Langzaam maar zeker verandert dit zo markante deel van Brabantpark. Nog even en dan lijkt het in vrijwel niets meer op de jaren ’50 volkswijk die het ooit was. (JH)

poll

Van Gogh is wereldberoemd; terecht dat Brabant meebetaalt aan het terughalen van zijn werk.

Van Gogh is wereldberoemd; terecht dat Brabant meebetaalt aan het terughalen van zijn werk.

  • Eens (38%)
  • Oneens (62%)
723 stemmen