Volledig scherm

Hartje Breda – De iconen van de Haagdijk

De rubriek Hartje Breda biedt een Bredase blik op Breda, met een liefdevolle knipoog. Dagelijks een blog online plus elke dinsdag, donderdag en zaterdag in uw krant.

De Open Monumentendagen (10 en 11 september) staan dit jaar in het teken van iconen en symbolen. Me dunkt dat Breda die in overvloed heeft. Hartje Breda kiest voor het kleine, het fijne: de uithangtekens van de Haagdijk. We beginnen om ’t hoekske; aan de Markendaalseweg 2 is al ruim een jaar de expositie ‘Uithangtekens Haagdijk, Van Toen naar Nu, Kijk eens omhoop op de Haagdijk’ te zien.

Tja, omhoog kijken, net als Sammy, dat doe je veel te weinig in je eigen stad. En daarmee doe je jezelf schromelijk te kort. Zoals op de Haagdijk, waar sinds 2000 geleidelijk aan bij 28 panden uithangtekens zijn geplaatst. Net als vroeger, toen huizen een naam hadden, die uitgebeeld werd omdat veel mensen analfabeet waren. De nieuwe ‘pictogrammen’ zijn van Klaartje Scheer, de ophangbeugels en ruimtelijke presentatie van Eloi Koreman. De tekens verwijzen naar die namen en verhalen van weleer.

Op de expositie zie je de ontwikkeling van de ontwerpen. Hoe Klaartje stoeide met de Vette Os en een grote letter O in zijn romp verwerkte. “Ik heb wat met letters”, zegt ze en roemt de creatieve samenwerking met Koreman. Wat zou het mooi zijn als deze expositie permanent zou bestaan, zodat een ieder – Bredanaars en buitenlui – met een andere blik naar dun Aogdijk kan kijken. Ai, niet dus. “We stoppen eigenlijk op 21 september, maar we hebben komende week een vergadering. Misschien kunnen we het rekken tot december.”

De ontwerpen zijn lieflijk, lichtvoetig en onderhoudsvriendelijk. Neem ‘De Blauwe Hand’, bij het pand van de oude verffabriek. “Hij is zo opgehangen dat je bij het pictogram door de hand heen kijkt. De lucht maakt zo de hand blauw”, legt Klaartje uit.

Even later lopen we de route met het even handige als leerzame boekje bij de hand. De blauwe hand is inderdaad fraai, maar ook de Drie Toebackxpijpen, de Blauwe Schuit (voorloper van de carnavalsoptocht), de Princemantel en het uithangteken Peerd in de Wieghe! “Dat pand was een hoerenkeet”, gniffelt Klaartje. Veel bezocht door soldaten… te paard. Vandaar.

Vandaag kunt u in het kader van Monumentendag nog terecht op Markendaalseweg 2. Om 13.30 uur en 15.00 uur zijn er rondleidingen. Gewoon doen. Die licht stijve nek na afloop – door het omhoog kijken – neem je graag voor lief! (JH)

poll

De Kijkshop mag niet verloren gaan en moet een doorstart krijgen

De Kijkshop mag niet verloren gaan en moet een doorstart krijgen

  • Eens (38%)
  • Oneens (62%)
849 stemmen