Volledig scherm

Hartje Breda: de Grote Kerk staat in brand

De rubriek Hartje Breda biedt een Bredase blik op Breda, met een liefdevolle knipoog. Dagelijks een blog online plus elke dinsdag, donderdag en zaterdag in uw krant.

De vrijdagmorgen is net begonnen, het eerste bakkie koffie en de laptop staan klaar. Plots gaan alle alarmbellen rinkelen: De Grote Kerk staat in brand! Prio 1, meldt de politie, oftewel: dit is een dringende zaak, een mogelijk Grote Affaire!

Jammer voor de koffie, in tien seconden spring ik op de fiets, ga in Cavendish-op-het-vlakke-vaart richting Grote Markt en tuur voortdurend richting horizon, terwijl mijn hart klopt in m'n keel. Het zal toch niet waar zijn..?

Het is vrijdag en dus marktdag. Ik slinger met fiets en al langs verbouwereerde klanten bij de kraampjes en parkeer mijn ijzeren ros op het lege Kerkplein. Niets of niemand te zien. Geen rook, geen vuur, geen brandweer. Kerkdeur dicht. Willem van der Vis, directeur van de Grote Kerk, meldt op zijn voicemail dat hij op vakantie is.

Geen Van der Vis, wel viskramen. Een van de uitbaters bekijkt lachend het verhitte gelaat van de razende reporter, terwijl hij een scholletje aan het schoonmaken is. “Brand? Welnee, joh, ze zijn alweer weg van de brandweer”, klinkt het laconiek. “Het was loos alarm. Dat was trouwens weer een tijdje geleden, we hebben een periode gehad dat er elke week loos alarm was.”

Een zucht van verlichting. 8 juli 2016 wordt geen tweede 11 mei 1694 toen de houten torenspits door een blikseminslag in brand vloog en de Onze Lieve Vrouwe Kerk zwaar beschadigd raakte. Hét gezicht, de ziel van Breda is ongedeerd.

Even later klinkt vanaf de toren het carillon, mooier dan ooit tevoren. Niets vermoedende stadgenoten kopen groente, fruit en vis. Het leven gaat gewoon door, alleen mijn kuiten staan nog een beetje in brand.(JH)

(JH)

poll

Van Gogh is wereldberoemd; terecht dat Brabant meebetaalt aan het terughalen van zijn werk.

Van Gogh is wereldberoemd; terecht dat Brabant meebetaalt aan het terughalen van zijn werk.

  • Eens (38%)
  • Oneens (62%)
1005 stemmen