Volledig scherm

Hartje Breda: de fruitbomen rukken op

De rubriek Hartje Breda biedt een Bredase blik op Breda, met een liefdevolle knipoog. Dagelijks een blog online plus elke dinsdag, donderdag en zaterdag in uw krant.

Vorige week maakten we in de rubriek Hartje Breda melding van de appel- en perenboompjes die midden op de Stationslaan staan, aan de Belcrumzijde van ons gloednieuwe station dus. Die 58 boompjes staan er in grote rode bakken met daarop het ViaBreda-logo. Aan de takken en op de grond wemelt het van het verse ooft. De boompjes zijn slechts tijdelijke Belcrumbewoners. Als de nieuwbouw afgerond is, moeten ze plaats maken voor permanente bomen, meldde een woordvoerder van de gemeente toen. 

De fruitboompjes blijken populaire decoratie te zijn bij wegwerkzaamheden. Want wat schetst onze verbazing: sinds donderdag staan ze ook bij de Oude Vest, vlak bij de afslag naar de Molenstraat. In identieke rode ViaBreda-bakken. De boompjes staan aan weerszijden van een grote bouwput, die gegraven is om het oude stadsriool aldaar te restaureren. Naast reeds eerder geplaatste hekken. “Ik denk dat het voor de zekerheid is. Een automobilist zou zijn hek nog omver kunnen rijden, maar zo’n grote bak met een boom erin niet”, vermoedt een van de wegwerkers.

Of er een dieper liggende gedachte achter deze ‘nieuwe’ bomen zit, kon de gemeente ons donderdag nog niet mededelen. Het maakt de stad in ieder geval wel een stuk fruitiger. Misschien kunnen ze de boompjes ook wel ‘meenemen’ in de plannen die in de maak zijn voor het opknappen van de Oude Vest. Zou best leuk zijn, je gaat je toch snel hechten aan zulk natuurschoon.

Minder prettig is het feit dat de aldaar tijdelijk veranderde verkeerssituatie niet geheel zonder risico is voor fietsers die van de Vlaszak komen en linksaf de Molenstraat in willen rijden. Tegenliggende auto’s veranderen er namelijk even plots van baan als Sven Kramer ooit op de Olympische Winterspelen. Advies aan tweewielers: vergaap je niet te lang aan de leuke boompjes en neem de bocht naar de Molenstraat zo ruim mogelijk. (JH)

poll

Nederland moet zich niet mengen in het conflict tussen Turkije en de Koerden.

Nederland moet zich niet mengen in het conflict tussen Turkije en de Koerden.

  • Eens (75%)
  • Oneens (25%)
28 stemmen