Volledig scherm

Hartje Breda: De eregalerij van de Willemstraat

De rubriek Hartje Breda biedt een Bredase blik op Breda, met een liefdevolle knipoog. Dagelijks een blog online plus elke dinsdag, donderdag en zaterdag in uw krant.

Net om de hoek Willemstraat - Delpratsingel staan in het gras op de steile helling vier grote foto’s gestald. Inzoomend herken je enkele ondernemers uit de Willemstraat. Ze staan daar in het kader van het project Under Construction van Stichting KOP. Dit project wil stedenbouwkundige ontwikkelingen in Breda laten zien. De Willemstraat staat al geruime tijd op z’n kop vanwege het nieuwe station. Fotografe Sophie Vermeulen heeft de ondernemers op de foto gezet met als insteek: ‘Het is hier wel een bouwplaats, maar wij ondernemers zitten er nog.’

Zo zien we het welbekende gezicht van Marlice Dreessen. Van een afstand lijkt ze gekleed als een 17e-eeuws melkmeisje, maar kom je dichterbij, dan zie je dat ze een VVV-tasje op haar hoofd draagt en papieren stadsgidsen als een soort cape over haar schouders...

Gunther Vastré van brasserie 076 maakt ook deel uit van deze kleine eregalerij van de Willemstraat, die na de metamorfose de allure van een Parijse promenade moet krijgen. “Meedoen aan zo’n project is weer eens wat anders dan anders. En toch ook leuke publiciteit.”

Vastré hoor je niet klagen over de overlast. “Ik zit hier pas zo’n anderhalf jaar, weet dus niet beter. Maar ik heb eerder in Rijen al horeca-ervaring opgedaan en geleerd om altijd positief te blijven. Dan slaag je. Toen ik hier aan begon, heb ik me eerst goed laten voorlichten over de duur van de verbouwing en daar vervolgens rekening mee gehouden. En als deze zomer de entree van het station aan deze kant en de Willemstraat klaar zijn, zit ik natuurlijk op een prachtige plek.”

In totaal bestaat Under Construction uit vijf onderdelen. De andere meewerkende kunstenaars zijn: Niek Peters & Omri Bigetsz, Roel van Eekelen, Minke Boot en Leonard van Munster.

Meer info: kop.nu/projecten/under-construction

  1. Eerherstel voor NAC met magistrale 0-2 zege op Feyenoord
    Overwinning

    Eerherstel voor NAC met magistrale 0-2 zege op Feyenoord

    Drie dagen na het bekerechec bij Achilles'29 verlaat NAC op een historische avond juichend de Rotterdamse Kuip. Een treffer van Giovanni Korte voor rust en een late treffer van invaller Thomas Enevoldsen waren voldoende om landskampioen Feyenoord in eigen huis te vloeren: 0-2. Na rust pas wist de ploeg van Giovanni van  Bronckhorst het veldoverwicht om te zetten in kansen. Kramer en Amrabat waren dicht bij de gelijkmaker, maar toen zelfs ook een strafschop niet besteed was aan Kramer lag de weg naar een Bredase zege wagenwijd open. Uiteindelijk loodste Feyenoord-doelman de gasten definitief dat pad op. Na zijn blunder was het voor Enevoldsen kinderspel om de 0-2 binnen te schuiven. Het eerste half uur was er eigenlijk maar één ploeg aan de bal. Op een voor het legioen veelbelovende eerste hoekschop na 44 seconden voetballen na kon Feyenoord haar overwicht echter geen moment omzetten in doelgevaarlijke daden. Een kopbal van Jan Arie van der Heijden (uit een corner) scheerde de lat. Bij de enige scherpe dieptepass van de Rotterdammers (op El Ahmadi) lag NAC-doelman Mark Birighitti in de weg. Veel dreigender was het 'offensief' van Feyenoord niet. 

poll

Prima dat Merkel waarschijnlijk weer de Duitse verkiezingen wint, dat zorgt voor stabiliteit

Prima dat Merkel waarschijnlijk weer de Duitse verkiezingen wint, dat zorgt voor stabiliteit

  • Eens (72%)
  • Oneens (28%)
692 stemmen