Volledig scherm

Hartje Breda: De eenvoud van wip en schommel

De rubriek Hartje Breda biedt een Bredase blik op Breda, met een liefdevolle knipoog. Dagelijks een blog online plus elke dinsdag, donderdag en zaterdag in uw krant.

Vroeger reden we vanuit hartje Breda een paar keer per week helemaal naar ‘Koeken’ bij het Mastbosch, precies tussen Breda, Rijsbergen en Galder in. Op de voetbalvelden bij café Koeken, met als complimenteuze bijnaam ‘de biljartlakens’, trainde het legendarische jaren-‘90-NAC van Lokhoff, Remie, Van Hooijdonk, vandaar.

‘Koeken’ heette toen overigens officieel Dennenlucht en zo heet het 90 jaar na de oprichting nog steeds. Het ‘boerencafé’ van weleer heeft een metamorfose ondergaan. Sinds dit voorjaar is het een kindvriendelijk pannenkoekenhuis met groot terras en ferme speeltuin, vol met klautermogelijkheden. 'Pannenkoeken bij Koeken’ zou ook een mooie naam zijn…

Tussen de middag is het terras behoorlijk gevuld. Vooral natuurlijk met ouders en kleine kinderen, plus wat senioren die bijkomen van hun fietstochtje. De kinderen doen er wat kinderen doen. Rennen, vliegen, spelen, lachen, vallen, dreinen, huilen en kliederen met pannenkoek met stroop of ijsje. De ene ouder lacht alles wat het kind uitvreet vertederd weg, de ander zie je gefrustreerd denken: en dan moet de grote schoolvakantie nog beginnen… Twee dertigers nemen het er van op het terras en vertellen aan een passerende kennis dat ze hun wekelijkse papadag liever buiten dan binnen vieren.

Even later leert een van hen zijn dochter van een jaar of 2,3 hoe wip en schommel werken. Het kind, nog niet verpest door tablets en games, schatert het uit. Niets mooiers dan kindervreugd in al zijn eenvoud.

En dat op historische grond, waar 90 jaar eerder jagers en militairen kwamen om hun dorst te lessen en waar 25 jaar geleden de sterren van NAC hun spieren staalden. (JH) 

poll

Prima dat Merkel waarschijnlijk weer de Duitse verkiezingen wint, dat zorgt voor stabiliteit

Prima dat Merkel waarschijnlijk weer de Duitse verkiezingen wint, dat zorgt voor stabiliteit

  • Eens (72%)
  • Oneens (28%)
531 stemmen