Volledig scherm

Hartje Breda: De chique lantaarnpalen van de Nieuwe Haagdijk

De rubriek Hartje Breda biedt een Bredase blik op Breda, met een liefdevolle knipoog. Dagelijks een blog online plus elke dinsdag, donderdag en zaterdag in uw krant.

In een indrukwekkend tempo ontmantelen deze tropische dag mannen de oude lantaarnpalen op de Nieuwe Haagdijk en vervangen ze door gloednieuwe. Deze zijn donkergroen van kleur en gesmeed in retro-stijl. Ze dragen bolle lampen bij de stoepen en vierhoekige in het midden, bij de parkeerplaatsen. Chique lantaarnpalen zijn het, dezelfde als op de Nieuwe Ginnekenstraat.

Zo midden op de dag schitteren ze door de weerkaatsing van de felle zon, in de nachtelijke uren zullen ze voortaan de winkelstraat betoveren met hun eigen kunstlicht.

Ineke Maas van bloemenmagazijn Flora loopt even mee naar buiten en kijkt tevreden rond. “Het werd wel tijd. In de stad zijn al veel andere straten opgeknapt, wij waren onderhand ook aan de beurt. Nu maar hopen dat automobilisten begrijpen dat ze in het midden moeten parkeren en niet hier op de fietspaden.”

Inekes man is geboren op de Nieuwe Haagdijk, sinds hun huwelijk in 1974 runnen zij het familiebedrijf samen. Het ongemak van de afgelopen maanden heeft ze voor lief genomen. “Ik ben blij dat ze het midden in de zomer doen, met dit weer is het in onze zaak toch niet zo druk. Maar vooral voor mensen in een rolstoel is het wel lastig.”

Volgens Ineke zou het werk aan de Nieuwe Haagdijk over een week of twee klaar moeten zijn. Daarna gaat de ingrijpende klus verder op de Haagweg. Nog even staan busjes en hoogwerkers nu het winkelende publiek nog in de weg, staan er hekken op het middengedeelte van de straat. Maar daarna kan de champagne ontkurkt worden, kan er geproost worden op de nieuwe grandeur van de Nieuwe Haagdijk. En op het toverlicht van zijn nieuwe lantaarnpalen. (JH)

poll

Scholen moeten meer tijd maken voor begrijpend lezen en literatuur

Scholen moeten meer tijd maken voor begrijpend lezen en literatuur

  • Eens (97%)
  • Oneens (3%)
66 stemmen