Volledig scherm

Hartje Breda: ‘De Boerenkoolday after'

De rubriek Hartje Breda biedt een Bredase blik op Breda, met een liefdevolle knipoog. Dagelijks een blog online plus elke dinsdag, donderdag en zaterdag in uw krant.

Gisteren is het er niet van gekomen. Daarom wagen we nu, tussen de middag, eenkans voor ons ‘the-day-after-verhaal’. Iedereen moet inmiddels wel een beetje bijgekomen zijn van de vorige dag. Het feestgewoel zal plaats gemaakt hebben voor betrekkelijke, tevreden rust. De winterse kost is verteerd, het aroma verdampt.

Aangekomen bij Albert Heijn zien we niets dat doet herinneren aan de Nationale Boerenkooldag, die het ganse land een dag eerder uitbundig gevierd zou moeten hebben. ’s Lands grootste grutter heeft die culinaire feestdag vorig jaar samen met groenteleverancier Koninklijke Vezet zelfs hoogst persoonlijk op de kalender gezet. Op 24 oktober.

We komen van een koude kermis thuis. “Boerenkooldag? Nooit van gehoord”, zeggen twee winkelende dames en kijken of ze het in Keulen horen donderen. Zelfs de aanwezige groenteman weet van niets. “Nee, daar heb ik ook werkelijk nog nooit iets van gehoord. Wij doen volgens mij niet mee aan dat soort dingen.”

Maar heeft hij dan helemaal niets gemerkt, vlogen de zakken vers gesneden boerenkool gisteren niet uit de schappen? “Nee, echt niet.“

Dan maar door naar de Hema, waar je in de lunchroom voor een zeer vriendelijke prijs een bord boerenkoolstamp kunt bestellen, inclusief de legendarische, ooit zelfs in een carnavalslied bezongen rookworst. Hier zal het een dag geleden toch wel een regelrecht gekkenhuis geweest zijn? “Nee hoor, niet drukker dan normaal. En ook niet meer boerenkooleters dan anders”, glimlacht de kok.

Iets verderop in de zaak worden de mosselen nadrukkelijk aangeprezen. Deze bakken vinden gretig aftrek, de stapel boerenkoolzakken blijft ook de dag ná de feestdag onaangeroerd.

Blijkbaar moet de pr-machine nog een beetje op gang komen. En ach, het is nog niet eens winter, de boerenkool krijgt nog voldoende kansen om in het gevlei bij de consument te komen. Maar wij eten vanavond spruitjes. (JH)

poll

Onderwijsinstellingen die ontgroeningen toestaan moeten worden gekort op hun budget.

Onderwijsinstellingen die ontgroeningen toestaan moeten worden gekort op hun budget.

  • Eens (91%)
  • Oneens (9%)
118 stemmen