Volledig scherm

Hartje Breda: Burgervader met een leeuwenhart

De rubriek Hartje Breda biedt een Bredase blik op Breda, met een liefdevolle knipoog. Dagelijks een blog online plus elke dinsdag, donderdag en zaterdag in uw krant.

Dankzij het project Blind Walls Gallery krijgt Breda steeds meer kleur. Inmiddels zijn al meer dan 25 blinde muren in de stad beschilderd door kunstenaars, telkens met een verwijzing naar het verleden van de straat of naam.

ZenkOne (Bredanaar Robin Nas) legt de laatste hand aan een volgende muurschildering. Eigenlijk is het in de Picenistraat, vernoemd naar Johannes Cornelis Piceni, die zo’n zestig jaar geleden directeur van schouwburg Concordia was. Maar het kunstwerk gaat over Godevaert Montens, vanaf wiens straat je de Picenistraat inrijdt.

Een gigantische leeuwenkop staat centraal op de afbeelding en verder zien we onder meer rode soldaatjes en een stier. Het is een artistieke verwijzing naar 26 en 27 juli 1581, de Furie van Haultepenne. De jonge Godevaert Montens (1557-1623) was tijdens de Tachtigjarige Oorlog voor de eerste keer burgemeester van Breda, toen de Waalse legeraanvoerder Haultepenne met zijn Spaanse troepen het kasteel van Breda overrompelde. “Godevaert schijnt toen heldhaftig het burgerleger aangevoerd te hebben”, aldus Nas. “Ik presenteer hem daarom als een leeuw. Je ziet vaak leeuwenkoppen bij poorten, Godevaert ontpopte zich als poortwachter van de stad, van het kasteel.”

Kloekmoedig, met een waar leeuwenhart. Toch liep het slecht af, weet ook de kunstenaar. Een aanzienlijk deel van de Bredase bevolking werd afgeslacht, vrouwen verkracht, vandaar de term ‘Furie’. Montens moest vluchten en kwam pas jaren later terug in Breda, waar hij van 1596-1602 nog eens burgervader was. “Van hem is maar één afbeelding bewaard, met een uitbundige hoed en een krans om zijn nek. Die hoed draagt de leeuw, de krans gebruik ik als een soort van trap naar de stad.”

Op een houten wand aan de Vlaszak is nog een deel van een ander werk van ZenkOne te zien, ‘De Eendentrek’. Illustratief en realistisch noemt hij beide kunststukken. En een hele kunst is het als je kijkt naar de fijne haartjes van de leeuwenkop. Het lijkt wel een foto, zo levensecht oogt het. “Ach, ik doe dit al sinds 1997, het is mijn werk”, zegt hij schouderophalend. Hoe lang doet hij eigenlijk over zo’n muurschildering? “Over Godevaert Montens vijf dagen.”

Voor zo’n huzarenstukje zou de voormalig burgemeester ongetwijfeld zijn flamboyante hoed afnemen! {JH)

poll

Ongelukken fotograferen terwijl je achter het stuur zit, is verwerpelijk.

Ongelukken fotograferen terwijl je achter het stuur zit, is verwerpelijk.

  • Eens (95%)
  • Oneens (5%)
503 stemmen