Volledig scherm

Hartje Breda: Buddy's zonder grenzen

De rubriek Hartje Breda biedt een Bredase blik op Breda, met een liefdevolle knipoog. Dagelijks een blog online plus elke dinsdag, donderdag en zaterdag in uw krant.

Nieuw in Breda: Stichting Buddy to Buddy, een initiatief van twee derdejaars studentes Cultureel Maatschappelijke Vorming op de Avans, Hannah Wiersinga en Anne van Engelen. Doel van dit initiatief is vluchtelingen uit hun isolement halen en de betrokkenheid van Bredanaars bij de huisvesting van deze vluchtelingen vergroten.
Vorig jaar liepen de twee stage bij het project ‘Thuis in de wijk’ in Heusdenhout. Zo kregen ze inzicht in de manier waarop diverse instellingen zich inzetten voor statushouders, maar hoorden ze ook hún verhaal. Hannah: „We kwamen erachter dat er naast bestaande professionele en vrijwillige hulp ontzettend veel behoefte is aan gelijkwaardig contact. Als hulpverlener sta je bóven iemand, de vluchtelingen hebben juist ook behoefte aan vriendschap in hun nieuwe omgeving. Ieder mens heeft dezelfde dromen en angsten, die willen ze delen. Ze vroegen letterlijk: ‘Hoe kunnen we Nederlandse mensen ontmoeten?’”


In hun derde studiejaar gaan de studentes hun idealen vormgeven. Geïnspireerd door Buddy to Buddy Zutphen en in samenwerking met andere Bredase partijen. Hannah: „De activiteiten in Zutphen bleken precies aan te sluiten bij die van ons.”

En dus startten ze onder toeziend oog van Avans hun eigen stichting. Nu gaan ze op zoek naar donateurs en vooral vrijwilligers die voor een periode van zo’n vier maanden buddy willen zijn. Anne: „Dat zijn niet alleen een-op-een-ontmoetingen, we willen ook groepsbijeenkomsten houden. Zo groeit het netwerk van de vluchtelingen. Daarvoor zoeken we een geschikte ruimte.” Via ‘matching’ krijg je wel één vaste buddy. „We adviseren ze om minimaal één keer per week af te spreken.” Iedereen is welkom, benadrukken ze. „Het gaat ons zeker niet alleen om jongeren. We gunnen het iedereen om zich hiermee te verrijken.”
facebook.com/buddytobuddybreda

Volledig scherm

poll

Het is logisch dat de Raad van State achter het ingrijpen bij camping Fort Oranje staat

Het is logisch dat de Raad van State achter het ingrijpen bij camping Fort Oranje staat

  • Eens (83%)
  • Oneens (17%)
94 stemmen