Volledig scherm

Hartje Breda: Boschstraat blij met zijn fietsprimeur

De rubriek Hartje Breda biedt een Bredase blik op Breda, met een liefdevolle knipoog. Dagelijks een blog online plus elke dinsdag, donderdag en zaterdag in uw krant.

De primeur is donderdagmorgen voor de Boschstraat: de eerste fietsstraat van Breda wordt officieel in gebruik genomen! Ondernemers, bewoners, afgevaardigden van de gemeente, de fietsersbond afdeling Breda en natuurlijk Platform Boschstraat rijden gezamenlijk vanaf de kruising met de Korte Boschstraat vrolijk op hun tweewielers 'hun trots' in richting centrum.

Mikel de Jongh, eigenaar van café De Beyerd en voorzitter van het Platform, is duidelijk in zijn sas. Hij onderbreekt graag zijn vakantie voor dit moment. “Samen met de gemeente hebben we het initiatief genomen. Ik ben blij dat we het zo snel voor elkaar hebben gekregen.”

Martijn Geervliet, adviseur mobiliteit, fiets- en verkeersveiligheid van de gemeente, verzorgt met De Jongh de ‘opening’: “We willen van Breda nóg meer een fietsstad maken. Dit is een pilot, er wordt op landelijk niveau studie gedaan – onder meer bij het NHTV - naar de beste manier om fietsstraten te creëren. Het is niet alleen een cosmetische ingreep, maar vooral ook iets dat tussen de oren bij de weggebruikers een plekje moet krijgen.”

Auto’s en brommers mogen vanaf één kant gewoon nog altijd de Boschstraat inrijden, maar moeten meer dan voorheen rekening houden met en voorrang geven aan fietsers, die in twee richtingen rijden.

Verbeterpunten zien alle partijen nu al. De rode streep in het midden, tussen de fietspaden, is niet duidelijk genoeg. “Ik ben kleurenblind, ik zie dat niet”, zegt De Jongh. “Maak die middenstreep wit en vervang die slecht gelegde klinkers meteen in tegels, dan is het veel duidelijker dat het om een fietspad gaat”, voegt ondernemer Ton Kroes van De Pauw daar aan toe. Ook over het aantal ‘076-afbeeldingen’ van fietsers in het wegdek zijn de aanwezigen niet tevreden. “Dat moeten er meer worden, anders vergeet een automobilist al snel dat hij over een fietspad rijdt.”

Uiteindelijk moet er een fietsroute komen vanaf het centrum via Boschstraat, Nassaustraat, Ignatiusstraat en Heusdenhoutsestraat naar Breda-Oost. Voorlopig zijn ze in de Boschstraat al hartstikke trots en blij. De toekomst zal leren of het systeem werkt en de straat geen last meer zal hebben van roekeloos ronkende rijders. Mikel de Jongh: “Dat is nu even afwachten, mensen moeten gewend raken aan de nieuwe situatie.” (JH)

poll

Salarishoogte taboe? Welnee, iedereen mag weten wat ik verdien.

Salarishoogte taboe? Welnee, iedereen mag weten wat ik verdien.

  • Eens (58%)
  • Oneens (42%)
383 stemmen