Volledig scherm

Hartje Breda: Blokken maken brokken

De rubriek Hartje Breda biedt een Bredase blik op Breda, met een liefdevolle knipoog. Dagelijks een blog online plus elke dinsdag, donderdag en zaterdag in uw krant.

Lia en Piet Pas wonen sinds anderhalf jaar met veel plezier bij Teun. Teun is de fraaie naam van de woontoren tegenover het dr. Struyckenplein, waar ze een appartement hebben met zicht op het winkelcentrum. De toren heet Teun, omdat Jan Voesenek, directeur van de Nederlandse Bouw Unie (NBU) eens wat anders wilde dan ‘Residence’ of een ander misplaatst chique woord. En de zoon van dokter Struycken heette Teun, vandaar.

Sinds enige tijd staan er ter decoratie betonnen kubussen rond, maar ook midden op het parkeerterrein voor het plein. Met alle gevolgen vandien. Mensen, die geen plaatsje voor hun auto kunnen vinden of even snel brood willen halen, parkeren hun auto op de stoep tussen de blokken en knal!, ze raken zo’n blok. Auto beschadigd, blok scheef gebeukt, stoep kapot.

“Het gebeurt elke dag. En anders wel om de dag”, zucht Piet Pas vanaf zijn balkon. “En elke week komen ze namens de gemeente die blokken weer op hun plek zetten. Ik snap niet dat ze ze niet helemaal weghalen.”

Afgelopen weekeinde zagen ze hoe een man met een gloednieuwe Fiat 500 een betonblok ‘kuste’. “Van de zenuwen reed hij er twee keer tegenaan. En daarna was hij minutenlang aan het bellen. Dat autootje was natuurlijk van zijn vrouw, hij had thuis wel iets uit te leggen.”

“Ik heb ze hier al drie splinternieuwe auto’s in elkaar zien rijden”, zegt zijn vrouw Lia, terwijl haar twee hondjes enthousiast de gast besnuffelen. “Ik geloof dat er nu alweer zes blokken scheef staan.”

De aanrijdingen zorgen voor behoorlijk wat kabaal, duidelijk hoorbaar tot aan de overkant. Toch zijn Lia en Piet niet boos op de fout-parkeerders, die voor deze overlast zorgen. “De gemeente moet die blokken gewoon weghalen. Vaak zijn de invalidenparkeerplaatsen bezet door ‘gewone’ auto’s, logisch dat een invalide zijn auto dan zo dicht mogelijk voor de ingang van de supermarkt neer wil zetten”, aldus Piet.

“Je ziet die blokken ook niet als je in de auto zit, ze zijn veel te laag. Laat ze dan liever hoge bakken met planten erin neerzetten.”

Als ‘de gemeente’ toch nog eens langs komt, mogen ze van Piet en Lia meteen wat aan de elektrische busborden doen. “Die staan hier al een hele tijd, recht voor de deur bij ons. Zijn vast heel dure borden, maar ze staan altijd uit. Wat heb je er dan aan?“ (JH)

  1. Eerherstel voor NAC met magistrale 0-2 zege op Feyenoord
    Overwinning

    Eerherstel voor NAC met magistrale 0-2 zege op Feyenoord

    Drie dagen na het bekerechec bij Achilles'29 verlaat NAC op een historische avond juichend de Rotterdamse Kuip. Een treffer van Giovanni Korte voor rust en een late treffer van invaller Thomas Enevoldsen waren voldoende om landskampioen Feyenoord in eigen huis te vloeren: 0-2. Na rust pas wist de ploeg van Giovanni van  Bronckhorst het veldoverwicht om te zetten in kansen. Kramer en Amrabat waren dicht bij de gelijkmaker, maar toen zelfs ook een strafschop niet besteed was aan Kramer lag de weg naar een Bredase zege wagenwijd open. Uiteindelijk loodste Feyenoord-doelman de gasten definitief dat pad op. Na zijn blunder was het voor Enevoldsen kinderspel om de 0-2 binnen te schuiven. Het eerste half uur was er eigenlijk maar één ploeg aan de bal. Op een voor het legioen veelbelovende eerste hoekschop na 44 seconden voetballen na kon Feyenoord haar overwicht echter geen moment omzetten in doelgevaarlijke daden. Een kopbal van Jan Arie van der Heijden (uit een corner) scheerde de lat. Bij de enige scherpe dieptepass van de Rotterdammers (op El Ahmadi) lag NAC-doelman Mark Birighitti in de weg. Veel dreigender was het 'offensief' van Feyenoord niet. 

poll

Prima dat Merkel waarschijnlijk weer de Duitse verkiezingen wint, dat zorgt voor stabiliteit

Prima dat Merkel waarschijnlijk weer de Duitse verkiezingen wint, dat zorgt voor stabiliteit

  • Eens (72%)
  • Oneens (28%)
701 stemmen