Volledig scherm

Hartje Breda: Bleekstraat krijgt meer kleur

De rubriek Hartje Breda biedt een Bredase blik op Breda, met een liefdevolle knipoog. Dagelijks een blog online plus elke dinsdag, donderdag en zaterdag in uw krant.

Het begon in 2015 tijdens het Graphic Design Festival Breda. De organiserende stichting GDFB besloot met de gemeente Breda een project te starten: The Blind Walls Gallery. Ze nodigen kunstenaars uit om blinde muren in de stad te voorzien van een eigentijdse schildering.

Stein de Bont van GDFB: “Samen met het stadsarchief proberen we de historie, het verhaal van een straat te achterhalen. Daarmee gaan kunstenaars uit binnen- en buitenland aan de slag. Ze zijn afkomstig van Breda tot Brazilië.”

Na de Doelsteeg is nu de Bleekstraat aan de beurt, De Bont denkt dat dit inmiddels nummer 29 is. De Lange Stallen had vorig jaar de primeur.

De naam Bleekstraat zegt het al, in deze steeg lieten mensen vroeger hun kleding bleken. De ene kant is al door de Portugees aka Corleone opgetuigd, het Brusselse duo Hell’O (Jerôme en Antoine) is afgelopen vrijdag aan de slag gegaan met de andere wand. De meters lange illustratie begint aan de kant van de Markendaalseweg met donkere, felle kleuren. Hoe dichter het werk bij de Ginnekenstraat komt, hoe bleker het wordt.

De contouren van een reeks vrijwel identieke figuren zijn al duidelijk. Langpotig en ogenschijnlijk met vogelkopjes. “Dat zijn het niet, ze staan symbool voor de mensen, die vroeger hier hun was wegbrachten”, legt Jerôme uit, “we gebruiken die figuren wel vaker.”

De twee Belgen werken doorgaans in een studio. Soms nemen ze een buitenopdracht aan. “Het is totaal anders werken. En best een lang proces, waarbij je eerst kijkt hoe die enorme ruimte het beste gebruikt kan worden. Je werkt ook met ander materiaal dan op canvas, en je hebt voortdurend contact met passerende mensen. Het is een soort van open kunstgalerij.”

Daarnaast hebben ze het weer als mogelijk storende factor. “Ik kijk nooit naar het weerbericht”, wuift hij die onzekerheid weg.

Ze hebben in totaal tien dagen, dan is Breda weer een opmerkelijk kunstwerk rijker. En heeft de Bleekstraat nog meer kleur gekregen. (JH)

poll

Het moet afgelopen zijn met seksuele intimidatie van vrouwen

Het moet afgelopen zijn met seksuele intimidatie van vrouwen

  • Eens (94%)
  • Oneens (6%)
521 stemmen