Volledig scherm

Hartje Breda: Bijzonder geluk op de kartbaan (video)

De rubriek Hartje Breda biedt een Bredase blik op Breda, met een liefdevolle knipoog. Dagelijks een blog online plus elke dinsdag, donderdag en zaterdag in uw krant.

De vakantie is nog maar net begonnen en nu al hebben vijftien cliënten van de Koninklijke Visio locatie De Blauwe Kamer in Breda de dag van hun leven. Geholpen door dertien vrijwilligers plus de medewerkers van Lot66 aan de Mijkenbroek kunnen de meervoudig gehandicapten een ochtend karten.

De meesten zijn drievoudig beperkt: geestelijk, lichamelijk en visueel beperkt of zelfs helemaal blind. Enkelen van hen zijn ook nog eens doof. Des te mooier is het om deze mensen zó te zien en horen genieten.

Zoals de 28-jarige Lynn. “Gaaf”, roept ze als ze haar ritje achter de rug heeft in een duokart met een begeleider, die het kleine voertuig steeds met gierende banden door de bochten loodst. Wát vindt Lynn er dan zo gaaf aan, vragen we. “Dat het knoerthard gaat!”, zegt ze. “Op de kermis durf ik ook overal in, ik ben best een waaghals.”

De kermis, dat is een andere passie van haar. “En een colaatje drinken in het café.”

Wat dat betreft, komt Lynn deze vakantie aan haar trekken. Drie weken lang zijn er allerlei activiteiten, vertelt coördinator vrije tijd Saskia Kievith. Eén daarvan is een bezoek aan het kermismuseum in Hilvarenbeek. En op 7 augustus komen Harley Owners en jeeprijders naar De Blauwe Kamer. Saskia wijst op de vele vrijwilligers. Zonder hen zou dit niet mogelijk zijn.

Het is de tweede keer dat ze bij Lot66 terecht kunnen, twee jaar geleden ook al. De penetrante geur van verbrand rubber hangt in de loods, maar daar stort niemand zich aan. Tussen de ritten door geniet een ieder van koffie of thee met gebak.

Guus (50) heeft zijn rit er al op zitten. Hij en Lynn waren er twee jaar geleden ook al bij. Max Verstappen kent hij niet, maar ze hebben wel een gezamenlijke hobby: hard rijden! Hij lacht. “Het is helemaal niet eng, hoe harder hoe mooier.”

“Ik ben ook dj, hard core”, vertelt Guus trots. “Ik word de vaste dj van De Blauwe Kamer.” Tevreden neemt hij een slok van zijn koffie, terwijl vrijwilligers weer twee andere, bij voorbaat opgewonden cliënten helpen in het krappe kuipje van de duo-kart.

Dit geluk is niet heel gewoon, het is juist heel bijzonder. ‘Gaaf’, om met Lynn te spreken. (JH)

Karten met gehandicapten in Breda. Video: Jacques Hendriks

poll

De Kijkshop mag niet verloren gaan en moet een doorstart krijgen

De Kijkshop mag niet verloren gaan en moet een doorstart krijgen

  • Eens (38%)
  • Oneens (62%)
849 stemmen