Volledig scherm

Hartje Breda: Bevrijding op Bevrijdingsdag

De rubriek Hartje Breda biedt een Bredase blik op Breda, met een liefdevolle knipoog. Dagelijks een blog online plus elke dinsdag, donderdag en zaterdag in uw krant.

Het is 29 oktober, Bevrijdingsdag in Breda, je verwacht klaroengeschal of het Poolse volkslied. Maar in het Valkenberg dansen andere klanken in de verrassend zwoele lucht. Tromgeroffel en een bekend mantra: ‘Hare Krishna, Hare Rama’.

Een groep van amper vijftien mensen loopt en zingt door het park. Slechts een enkeling draagt een karakteristiek oranje kleed. Een vrouw maakt zich los van de groep en loopt op passanten af, deelt zakjes uit met pinda’s en rozijnen en boekjes:‘Bhagavad Gita, een korte inleiding’.

‘Bhagavad Gita’ betekent ‘Het lied van God’,zegt ze. Achterop het boek lezen we: ‘het doel is om de mensheid te bevrijden van de onwetendheid van het materiële bestaan.’

Bevrijding op Bevrijdingsdag, zou het louter prachtig en puur toeval zijn?

Bhagavad Gita vormt een onderdeel van een zeer omvangrijk episch gedicht, de Mahabharata (‘Groot India’), dat een grote rol speelt in het hindoeïsme, leert google ons. Plus de betekenis van de mantra: :’O energie van de Heer (Hare), O al-aantrekkelijke Heer (Krishna), O Allerhoogste Genieter (Rama)’.

We kennen de beweging uit de hippietijden, de jaren '60 en '70, maar ook in 2016 heeft Breda een Krishna-gemeenschap, die bijeenkomt in Geeren-Noord, in de Tilman Suysstraat, vertelt de vriendelijke vrouw. “Maar ze gingen nooit de deur uit.Wij zijn met een aantal mensen afkomstig uit Antwerpen en hebben hen aangemoedigd om net als wij wel naar buiten te treden.”

Ze wijst nog eens op het boek, dat ze zojuist geschonken heeft. “Lees het maar en kom gerust eens langs.”

Een lach en een knikje en ze sluit zich weer aan bij haar groep, die zingend het Kasteelplein oploopt: ‘Hare Krishna, Hare Rama.’ (JH)

poll

Ongelukken fotograferen terwijl je achter het stuur zit, is verwerpelijk.

Ongelukken fotograferen terwijl je achter het stuur zit, is verwerpelijk.

  • Eens (95%)
  • Oneens (5%)
792 stemmen