Volledig scherm

Hartje Breda: appels en peren voor het oprapen

De rubriek Hartje Breda biedt een Bredase blik op Breda, met een liefdevolle knipoog. Dagelijks een blog online plus elke dinsdag, donderdag en zaterdag in uw krant.

Sinds een jaar staan midden op de Stationslaan 58 fruitige boompjes. Appels en peren. Mede mogelijk gemaakt door ViaBreda. De meeste bomen dragen momenteel volop vruchten. Een proef op de som leert dat de peren in ieder geval heel redelijk op smaak zijn, een tikkeltje zoet zelfs.

De appels zijn volgens een collega-proever juist weer ‘licht rins’. Sommige vruchten zijn door het gewicht al op de grond beland en een prooi voor hongerige vogels en insecten. Is dat niet hartstikke zonde?

Wat wil de gemeente met dit ooft, is er wellicht een plan voor bedacht? Verzamelen en uitdelen aan minder bedeelde stadsgenoten? Een bakker inschakelen, die er Bredase taartjes of flappen van kan maken? Als stad van de Hero een overheerlijke Breda-jam produceren? Of wat dacht u van het stoken van een lokale Calvados? Reken maar dat die bij de VVV voor een absolute top omzet zou kunnen zorgen!

Gemeente-woordvoerder ad interim Peter Jeucken moet ons teleurstellen. Hij meldt dat er geen plannen in die richting zijn. “Het zijn best leuke ideeën, het zou ook mooi zijn om het fruit zo te besteden, maar de gemeente doet er niets mee. Omwonenden mogen de appels en peren natuurlijk wel plukken als ze willen.”

De bomen staan overigens maar tijdelijk aan de poort van Belcrum. Als de nieuwbouw afgerond is rond het station, moeten ze plaats maken voor permanente bomen. “Dat zal gefaseerd gebeuren, naar verwachting in 2017 en 2018”, aldus Jeucken.

Tot die tijd weet u het: gratis appels en peren: af te halen aan de Stationslaan! (JH)

poll

Zwartspaarders moeten hard worden aangepakt.

Zwartspaarders moeten hard worden aangepakt.

  • Eens (59%)
  • Oneens (41%)
855 stemmen