Volledig scherm
© Thinkstock

Haringtest: van topkwaliteit tot 'onverkoopbaar' in West-Brabant

BERGEN OP ZOOM - De zaterdag gepubliceerde AD Haringtest roept sterk wisselende emoties op in West-Brabant.

Bij Visgilde Oosterschelde in Bergen op Zoom zijn ze dolblij met de zoveelste topnotering: plaats 6 met rapportcijfer 9,5. Ook bij Visspeciaalzaak Havenzicht in Etten-Leur gaat de vlag uit: 18e (zeer goed) en een 9.

Maar bij het derde verkooppunt dat getest is in de regio, Visspeciaalzaak Vistrend in Breda, zijn ze verbouwereerd. De vakjury oordeelde vernietigend: plaats 127 (van de 144) en cijfer 2.

Zelden scoren zoveel viswinkels zulke hoge cijfers in de test. Nummer 26 krijgt nog een 9. Winnaar Simonis in Den Haag haalt een 10, de nummers 2 en 3 een 10 min. Dat vette haring lastig te verwerken is, bewijst volgens de jury de flinke kelder van de nationale lijst: 31 verkooppunten krijgen een 2,5 of minder.

Visgilde Oosterschelde was landelijk al een paar keer de beste, maar eigenaar Arie Schot is ook blij met de zesde plaats. Slechte haring is volgens hem dit jaar niet te koop: "Ze zijn supervet, maar daardoor ook super kwetsbaar. Een beetje te warm, en het vet loopt er zo uit."  

Het echtpaar Geert-Jan en Mirjam Westerhuis van Vistrend reageren liever niet op het lage rapportcijfer. "We kunnen toch niet winnen van de jury. Maar waarom zijn die heren niet teruggekomen?"

De jury heeft de Bredase haring ingedeeld in de categorie 'onverkoopbaar'. Ze omschrijft die als 'pudding'. "Dat snijdt door onze ziel. We doen dit werk al vijftien jaar, met liefde en toewijding. We snappen er niks van."

Het echtpaar luistert nu even liever naar de klanten. De winkel staat deze middag vol en mensen smullen van kibbeling en broodjes haring. Een oudere man die elke dag een maatje komt happen: "Uitstekende haring hier. Top."

poll

Zwartspaarders moeten hard worden aangepakt.

Zwartspaarders moeten hard worden aangepakt.

  • Eens (53%)
  • Oneens (47%)
68 stemmen