Volledig scherm
© Bas Douze

Hangjongeren intimideren Jan (72) met hakenkruis in Chaam nadat hij hen probeert 'op te voeden'

CHAAM – Wijkagent Bas Douze is het beu en Jan al helemaal. Woensdag schreven overlastgevende jongeren in Chaam met meel Jans naam op straat, voorzien van een hakenkruis. Douze: ,,Dit is een paar stappen te ver.”

Een groep hangjongeren van tussen 14 en 17 jaar veroorzaakt al langere tijd overlast op en rond het pleintje bij de garageboxen aan de Brouwerij in hartje Chaam.

Jan (72) vertelt hen regelmatig aan te spreken op hun gedrag. ,,Ze mogen daar rondhangen, zeker. Is ook geen probleem want het behoort tot de openbare ruimte. Maar ze gooien altijd rotzooi weg. Blikjes, zakken, strooien popcorn rond, spuiten een colafles leeg tegen een garagedeur. Van de week was ik het weer eens beu en zei: als je niks anders weet te doen dan dit, dan flikker je maar op."

,,Heb ik die zooi opgeruimd, terwijl ze met zijn vieren naast me stonden toe te kijken. Ik zeg wel eens: ga die rotzooi eens op de oprit bij je eigen vader en moeder maken. Waarom moet dat altijd bij een ander?”

Een dag later staat de tekst zoals die op bovenstaande foto is te zien met meel op straat geschreven. Douze: ,,Om iemand zo te intimideren, dat kan echt niet. We zijn als samenleving op een punt gekomen dat de meeste mensen die overlastgevende hangjongeren ziet de gordijnen sluit en de politie belt. Maar deze meneer stapt gewoon op vier jongens af. Dat vind ik wel stoer. En dan krijgt hij zo’n reactie.”

Jan: ,,Ik probeer ze wat op te voeden, maar ze zijn niet voor rede vatbaar. Terwijl ik de enige van het appartementencomplex ben die er wat van zegt. Vanavond kwam ik die jongens weer tegen. Toen heb ik ze met mijn tablet gefotografeerd. Dat doe ik gewoon, hoor. Maar ze liepen weg. Vinden ze niet fijn, hè.”

Wijkagent Douze: ,,Ze zijn nog niet van me af, ik ga dit verder uitzoeken. Dit moet afgelopen zijn.”

Voorlopig blijft de tekst op straat liggen. Als statement. Jan: ,,Ik hou het pleintje bij, maar dit ruim ik de komende dagen niet op. Laat de mensen het maar zien.”

Live Voetbal

home logo PSVPSV
12:30
Heracles AlmeloHER
away logo
home logo FeyenoordFEY
14:30
AjaxAJA
away logo

poll

Het is logisch dat de Raad van State achter het ingrijpen bij camping Fort Oranje staat

Het is logisch dat de Raad van State achter het ingrijpen bij camping Fort Oranje staat

  • Eens (86%)
  • Oneens (14%)
899 stemmen