Volledig scherm
© Marie-Thérèse Kierkels/Beeld Werkt

Halderbergse VVD vraagt om pas op de plaats statushouders

OUDENBOSCH - De Halderbergse VVD-fractie komt donderdag met een initiatiefvoorstel om pas op de plaats te maken met de opvang van extra statushouders. VVD-fractievoorzitter Thomas Melisse zegt daartoe te zijn uitgedaagd door het college. "Omdat de asielstroomt ten opzichte van vorig jaar substantieel is gedaald, hebben we burgemeester en wethouders gevraagd te wachten met extra opvangplekken.

Het college heeft de bal terug gespeeld naar de raad. Daarom dienen we nu een initiatiefvoorstel in."

Melisse merkt dat omliggende gemeenten als Etten-Leur, Zundert en Breda al hebben aangekondigd een rustpauze in te lassen met het realiseren van asielzoekerscentra. "Wij vinden het niet meer dan logisch dat Halderberge als reactie op die beweging ook pas op de plaats maakt met het opnemen van extra statushouders. Wat de VVD fractie betreft wordt dat ook de inzet van het college in de volgende overleggen in Baronie-verband."

Halderberge maakt deel uit van dat Baronie-overleg. In het dit voorjaar opgestelde akkoord is sprake van 80 tot 100 extra statushouders bovenop de wettelijke taakstelling in Halderberge. Melisse: "Dat aantal was gebaseerd op een mogelijke instroom van 93.000 asielzoekers. De realiteit leert dat het dit jaar rond de 20.000 mensen lijkt uit te komen."

De VVD stelt de overige raadsfracties voor dat Halderberge zihc wenst te beperken tot het invulolen van de wettelijke taakstellingen op statushouders. Halderberge moet dit jaar 75 statushouders opvangen. De liberalen willen wel het overleg met professionele partijen en ook burgers voortzetten.

poll

Prima dat Merkel waarschijnlijk weer de Duitse verkiezingen wint, dat zorgt voor stabiliteit

Prima dat Merkel waarschijnlijk weer de Duitse verkiezingen wint, dat zorgt voor stabiliteit

  • Eens (72%)
  • Oneens (28%)
544 stemmen