Volledig scherm
De ramen zijn afgeplakt. © Majda Ouhajji

Halal zwemmen trekt veel volk naar zwembad in Breda

BREDA - Tientallen vrouwen en kinderen hebben zich zaterdagavond verzameld bij zwembad Sonsbeeck in Breda voor de eerste avond 'halal zwemmen'.

Al vrij vroeg druppelen er steeds groepjes vrouwen het zwembad binnen. Aan hun zijde ook veel kinderen. Een politieauto rijdt rondjes rondom het zwembad om de boel in de gaten te houden.

Tijdens het halal zwemmen zijn alleen vrouwen welkom en jongens tot zeven jaar. Ze moeten minimaal bedekt zijn met een hooggesloten badpak of een legging die de benen tot en met de knie bedekt. De ramen van het gebouw zijn afgeplakt met zwarte vuilniszakken om de privacy te garanderen.

Waarom de vrouwen ervoor kiezen om aan deze avond deel te nemen. "Het is een zwemavond voor moslima's," zegt een vrouw. "Waarom niet?" Een ander komt niet alleen voor het zwemmen, maar ook voor de activiteiten eromheen. "Voor de gezelligheid." De organiserende stichting, die het zwembad heeft afgehuurd, heeft namelijk ook allerlei stands neergezet. Zo kunnen de vrouwen na het zwemmen hun haar laten verven met henna, een manicure krijgen of (bad)kleding kopen.

Niet iedereen was blij met de aankondiging van de avond. De PVV heeft inmiddels statenvragen gesteld aan de provincie. De partij spreekt van 'ontoelaatbare vrouwendiscriminatie'. 

poll

De traditie rond Prinsjesdag, inclusief de balkonscène, moeten we nooit afschaffen

De traditie rond Prinsjesdag, inclusief de balkonscène, moeten we nooit afschaffen

  • Eens (59%)
  • Oneens (41%)
621 stemmen