Volledig scherm
© Christian Traets / MaRicMedia

Grote politiecontrole rond Bergen op Zoom: 'Criminelen stoppen niet bij grens'

BERGEN OP ZOOM/WOENSDRECHT - Een zwarte Volkswagen Golf met daarin twee jongemannen wordt richting het parkeerterrein aan de Olympialaan gedirigeerd.

Een van de politieagenten betrapte de bestuurder erop dat hij bij het zien van politie, vliegensvlug een stapel bankbiljetten onder zijn stoel moffelde. Na controle mag de Golf zijn weg weer vervolgen. "Tja", zegt Mark Groefsema van de politie, "het is niet verboden om geld bij je te hebben. En het was te weinig om de auto te doorzoeken op verdenking van witwassen of drugscriminaliteit."

Op die manier zijn er donderdag honderden auto's gecontroleerd in de gemeenten Bergen op Zoom en Woensdrecht.

Dat begon rond 15.00 uur in Bergen op Zoom, aan de Olympialaan en de Wouwsestraatweg. Daar ging een korte briefing op het politiekantoor aan de Jacob Obrechtlaan in Bergen op Zoom aan vooraf. Daarbij worden agenten nog op het hart gedrukt uit te kijken naar een handvol mensen dat door de recherche wordt gezocht. "We zouden die collega's een groot plezier doen als we vandaag een van hen staande houden."

Na de controle in Bergen op Zoom staan de Huijbergseweg en de Scheldeweg in Hoogerheide op het programma. Tegen de avond werden de auto's op de Langeweg in Ossendrecht en de Putseweg bij Putte massaal gecontroleerd.

Belastingdienst

Bij deze zogeheten HIC-controle (High Impact Crimes: kleine criminaliteit met grote impact op slachtoffer en omgeving, zoals woninginbraak, straatroof en drugscriminaliteit) zijn ook de Belgische politie en de Belastingdienst betrokken. Groefsema: "We focussen ons hierbij op het aanpakken van woninginbraken, op basis van verdachte voertuigen." Daarbij wordt de nadruk gelegd op buitenlandse voertuigen die door Nederlandse criminelen in gebruik zouden kunnen zijn.

Voor de kleine twintig man die aan de Olympialaan post hebben gevat, betekent dat dat zij wachten op een seintje van de collega die met zijn auto op de Huijbergsebaan staat, ter hoogte van de op- en afritten richting snelweg A58. Aan boord van die wagen het ANPR-systeem (Automatic Number Plate Recognition, automatische nummerplaatherkenning). Camera's scannen vanuit beide richtingen continu de kentekens van voorbijrijdende voertuigen.

Zodra er auto's voorbij komen die betrokken zijn geweest bij strafbare feiten, slaat het systeem alarm. Met een druk op de knop is te zien waar het voertuig bij betrokken is geweest. Daarnaast plukken motoragenten bestuurders van de weg die afwijkend gedrag vertonen, zoals plotseling omdraaien of hard wegrijden na het zien van politie. Zo worden in een paar uur tijd duizenden auto's gescand. Na het uitslaan van de ANPR houdt Groefsema een dame aan. De auto blijkt niet verzekerd en niet APK gekeurd. De vrouw komt maar liefst 21 keer in het politiesysteem voor.

Met het oog op de donkere dagen kunnen automobilisten de komende tijd meer controles in het grensgebied tegemoet zien, waarschuwt chef Wim Jochems van district De Markiezaten. "Want criminelen stoppen niet bij de grens."

poll

Het wordt de hoogste tijd dat iemand Donald Trump tot de orde roept

Het wordt de hoogste tijd dat iemand Donald Trump tot de orde roept

  • Eens (78%)
  • Oneens (22%)
499 stemmen