Volledig scherm
© ANP

Grensdorpen worden gek van tol mijdende vrachtwagens

BAARLE-NASSAU/PUTTE - Bewoners van dorpjes langs de grens met België worden horendol van het vrachtverkeer dat door hun straten dendert. Sinds truckers tol moeten betalen bij onze zuiderburen, worden de plaatsjes steeds vaker gebruikt als sluiproute.

Dat blijkt uit een onderzoek dat de VerkeersInformatieDienst (VID) vandaag naar buiten brengt.

Verontrustend
"De ingezette trend om tol te mijden via trajecten door kleine dorpjes is alleen maar toegenomen", constateert Patrick Potgraven van de VID. "Dat vinden wij een verontrustende ontwikkeling, want dat zijn geen wegen voor zwaar vervoer.''

Hart van het dorp
Volgens inwoners van dorpen als Putte en Baarle-Nassau is er een toename merkbaar in het vrachtverkeer, blijkt uit een nieuwe rondgang van de VID. Eerder besloot de gemeente Baarle-Nassau al dat er binnen afzienbare tijd iets moest gebeuren. Het vrachtverkeer in de smalle s-bocht in het hart van het dorp, waar veel horeca zit, loopt met regelmaat vast. Dat levert soms gevaarlijke situaties op omdat de hulpdiensten worden belemmerd.

Sluiproute
Ook Chaam wordt als sluiproute gezien. Tweede Kamerlid Martijn van Helvert van het CDA uitte daar al eerder zijn zorgen over. De parlementariër stelde de kwestie aan de orde in het Beneluxparlement en heeft ook vragen gesteld aan de minister van Infrastructuur en Milieu. Vrachtwagens rijden niet alleen veel meer over de A5 en A58 maar dus ook via Chaam.

140 miljoen
De kilometerheffing op de Belgische snelwegen voor vrachtwagens heeft in de eerste vier maanden een krappe 140 miljoen euro opgeleverd. Dat maakte de Vlaamse belastingdienst vorige maand bekend.

Live Voetbal

home logo NAC BredaNAC
48'
0-1
PEC ZwolleZWO
away logo
home logo ExcelsiorEXC
19:45
Sparta RotterdamSPA
away logo
home logo VVV-VenloVVV
19:45
ADO Den HaagADO
away logo
home logo FC TwenteTWE
20:45
Roda JC KerkradeRJC
away logo

poll

Het is logisch dat de Raad van State achter het ingrijpen bij camping Fort Oranje staat

Het is logisch dat de Raad van State achter het ingrijpen bij camping Fort Oranje staat

  • Eens (86%)
  • Oneens (14%)
656 stemmen