Volledig scherm

Grand Theatre in Ierse sferen met film Brooklyn

Programma


Datum: 26 oktober vanaf 20.00 uur.
Locatie: Grand Theatre Boekhandel, Van Coothplein 17B, 4811 NC Breda.
Kosten: € 12,50 per persoon

Er is haast geen mooiere omgeving te bedenken om een sfeervolle Ierse film te zien dan Grand Theatre Boekhandel in Breda. Leden van de BN DeStem Club kunnen daar op 26 oktober genieten van de voorstelling van Brooklyn. Uitgeefster Nele Hendrickx van De Geus houdt een inleiding over de Ierse schrijver Colm Tóibín.

Grietje Braaksma haalde de filmvoorstelling naar Breda. “Toen ik lid was van het maandelijkse boekenpanel van De Wereld Draait Door heb ik op televisie het boek Nora van Colm Toíbín aangeprezen”, zegt de vestigingsmanager van het Grand Theatre. “Ik was toen inkoper bij de Bijenkorf en had een Ierse collega.

Die zei dat iedere Ier wel een boek van Tóibín in huis had. Hij beschrijft de Ierse geschiedenis aan de hand van de levens van zijn familieleden. In dit geval was dat de weduwe Nora. Het is een boek dat je niet mag missen”, vertelt Braaksma.

Enthousiast
Ze werd zo enthousiast over de schrijver dat ze een prachtig programma heeft samengesteld in het sfeervolle Grand Theatre. “We hebben hier enorm veel mogelijkheden en die wil ik allemaal benutten. Daarom houden we op 26 oktober een bijeenkomst die geheel in het teken staat van de schrijver Toíbín.

Uitgeefster Nele Hendrickx van De Geus houdt eerst een inleiding over zijn leven en zijn werk. Hij heeft veel boeken op zijn naam staan en diverse literaire prijzen gewonnen.” Na de inleiding wordt Brooklyn getoond. Braaksma: “De roman werd juichend onthaald door de Nederlandse pers en is verfilmd in 2015 met acteurs Saoirse Ronan en Domhnall Gleeson in de hoofdrollen.

Het verhaal gaat over een intelligente Ierse vrouw die emigreert naar Amerika en daar een nieuw bestaan probeert op te bouwen. Haar heimwee naar Ierland vermindert als ze verliefd wordt op een Amerikaan van Italiaanse afkomst. Wanneer haar zus sterft, gaat ze terug naar Ierland. Ze krijgt het moeilijk als daar ook een man verliefd op haar wordt, een onmogelijk dilemma.”

Muziek
De film duurt 111 minuten. Na afloop is er nog een gezellige nazit met muziek van de Bredase band Navenant, die Ierse muziek ten gehore brengt, zodat het publiek in de sfeer blijft. De prachtige Grand Theatre Boekhandel met zijn Jugendstil- en Art Deco-elementen, vormt een schitterend decor voor dergelijke avonden.

“We hebben hier in augustus voor de BN DeStem Club een heel mooie avond gehad over Annie M.G. Schmidt. Zangeres Bobbie Blommesteijn zong prachtige vrolijke liedjes. Maar ook kwam de boodschap van de schrijfster mooi naar voren: iedereen mag zijn wie hij of zij is”, zegt de in Friesland geboren vestigingsmanager.

“Het is heerlijk om in deze omgeving te mogen werken. Breda voelt toch als een soort thuiskomen. De mensen zijn hier vriendelijk en gastvrij. We gaan hier nog hele mooie dingen beleven.”

Volledig scherm

poll

Het is logisch dat de Raad van State achter het ingrijpen bij camping Fort Oranje staat

Het is logisch dat de Raad van State achter het ingrijpen bij camping Fort Oranje staat

  • Eens (83%)
  • Oneens (17%)
94 stemmen