Volledig scherm
Rondje om de kerk wordt in Oudenbosch vanzelf een rondje om de basiliek, zoals hier bij een eerdere wielerkoers de coureurs langs de Pastoor Hellemonsstraat 'afdalen'. foto archief BN DeStem

Gouden wielerrondje om basiliek in Oudenbosch

OUDENBOSCH - Komend weekeinde krijgen ze assistentie van een zestigtal vrijwilligers, maar eigenlijk bestaat de stichting wielercomité Oudenbosh al jarenlang uit twee personen. Bart Durinck (73) en Christ Stoffelen (56) realiseren zich dat wanneer zij wegvallen de opvolging niet geregeld is.

Nu is dat voor later zorg: eerst wil het onafscheidelijke duo wielerfanaten de vijftigste Ronde van Oudenbosch tot een goed einde brengen.

Het wielercomité is overigens nog geen vijftig jaar oud. Durinck: "In 1968 blies meubelmaker Kees Konings de koers nieuw leven in. Burgemeester Van Casteren werd erevoorzitter, Jan Vermonden voorzitter en Cees Hellemons bestuurslid. Elf jaar lang bleef de Koepelstad verstoken een kermiskoers. Alleen tussen 1953 en 1957 bestond het wielerrondje om de basiliek.

Van de eerste jaren weten Durinck en Stoffelen maar weinig, al zit de laatste al 37 jaar bij het comité. De ex-coureur reed vroeger veel op de Oudenbossche wielerbaan, zijn lief trok hem definitief naar Oudenbosch. Bart Durinck kwam er 18 jaar geleden bij. "Ik was voorzitter van wielervereniging Oudenbosch, we werkten steeds nauwer samen.

Toen ook burgemeester André Osterloh een groot wielerfan bleek, konden we grote wielerevenementen naar ons toe halen." Oudenbosch kreeg de start van de Eneco Tour in 2004 en in de jaren daarna enkele keren het NK tijdrijden.

"Onze naam was gevestigd", zegt Christ, "Sindsdien deden ze bij de Westbrabantse Pijl en, hoewel we niks met paarden hebben, de Brabantse Ruiterdagen een beroep op onze organisatorische kennis. En waar we ook in Nederland komen, de speaker roept altijd: daar zijn de wielermannen van Oudenbosch weer."

Soms werd in hetzelfde jaar twee keer een ronde gehouden, zodat de teller nu op vijftig staat. Een tweedaags programma vult het programma. Zaterdag 16 juli begint het sportfestijn om 13.00 uur met een vier uur duren spinningmarathon van Sportivo op het Jezuïetenplein met het Thomashuis als goed doel.

Op het parcours met start en finish openen dertig ID-renners de koers om 17.30 uur. Daarna zijn twee manches achter de dernies met oud-profs als Cees Bal, Erik Breukink, Ad Tak en Bart van Est. Tussendoor rijden de nieuwelingen. In de feesttent treden de Snollebollekes op.

Zondag begint de koest om 12.15 uur voor amateurs en later junioren en elites. In de tent speelt de band Perfect.

poll

Het wordt de hoogste tijd dat iemand Donald Trump tot de orde roept

Het wordt de hoogste tijd dat iemand Donald Trump tot de orde roept

  • Eens (0%)
  • Oneens (0%)
0 stemmen