Volledig scherm
Het kost Michael Simons enorm veel kracht om het loodzware gewicht mee te zeulen. De vorm ervan maakt het er niet makkelijker op. foto Chris van Klinken/Pix4Profs

Glen Nys uit het Belgische Londerzeel is 'De Sterkste Man van de Brabantse wal'

OSSENDRECHT - De spieren stonden zondagmiddag gespannen bij de deelnemers aan de wedstrijd 'De Sterkste Man van de Brabantse wal'. Zeventien mannen van rond de twee meter lang en boven de honderd kilo schoon aan de haak, gingen op het Cichoreiplein in Ossendrecht met elkaar de strijd aan.

Na een half uurtje waren er nog maar zestien deelnemers over: een van de deelnemers liet een gewicht van 150 kilo op zijn teen vallen en dat betekende einde strijd. De krachtpatsers kregen onderdelen voor hun kiezen als tractorbanden kantelen en gewichten sjouwen.

Het idee voor de wedstrijd kwam van Harold Arts. Die vindt dat er meer georganiseerd moet worden in zijn dorp. "Hoe meer activiteiten hoe beter voor het dorp", vindt Arts.

Hij nam contact op met dorpsgenoot Maurice Uijtdewilligen die al vele jaren actief is in de krachtsport. Uijtdewilligen hield zich bezig met de sportieve kant van het evenement en Arts zorgde voor de benodigde financiën en pr. Het tweetal hoopte op twaalf deelnemers maar dat werden er uiteindelijk zeventien, het maximale aantal. "Deze wedstrijd valt onder de C-categorie en daar zijn er niet veel van", weet Arts. "Vandaar het grote aantel deelnemers."

De helft van de deelnemers was afkomstig uit België en de andere helft was Nederlands. Het aantal toeschouwers kwam wat langzaam op gang. "Het moet groeien", denkt Arts. En daarmee benadrukte hij dat de sterkste man wedstrijd een jaarlijks terugkerend evenement in Ossendrecht wordt.

Rond de klok van 17.00 uur zaten alle krachtproeven erop en werden de punten bij elkaar opgeteld. Glen Nys uit het Belgische Londerzeel bleek uiteindelijk over de meeste spierkracht te beschikken.

poll

De Kijkshop mag niet verloren gaan en moet een doorstart krijgen

De Kijkshop mag niet verloren gaan en moet een doorstart krijgen

  • Eens (40%)
  • Oneens (60%)
605 stemmen