Volledig scherm
© Thinkstock

GGz Breburg vreest voor 1 miljoen extra salariskosten na besluit rechter over toeslag

RIJEN/BREDA - GGz Breburg, de instelling voor geestelijke gezondheidszorg in Midden- en West-Brabant, moet een verpleegkundige alsnog onregelmatigheidstoeslag betalen over haar vakantiedagen. Dat heeft de rechtbank Zeeland-West-Brabant woensdag beslist. De instelling vreest een miljoen euro aan extra salariskosten als deze uitspraak voor al haar werknemers gaat gelden.

De werknemer had hierover een zaak aangespannen tegen de instelling. De uitspraak van de kantonrechter heeft waarschijnlijk ook gevolgen voor andere verpleegkundigen van GGz Breburg.

Deel loon
In het vonnis van de rechtbank staat dat onregelmatigheidstoeslag deel uitmaakt van het loon en dat het loon moet worden doorbetaald tijdens vakanties. ,,Dat staat in de wet en een werkgever mag op dit punt niet afwijken als dit een verslechtering betekent voor de werknemer" aldus de rechtbank. Eerder hadden andere rechters al hetzelfde beslist naar aanleiding van een uitspraak van het Europese Hof van Justitie. Die uitspraken betroffen andere functies.

5 Jaar
GGz Breburg moet nu alsnog de verschuldigde onregelmatigheidstoeslag over de afgelopen 5 jaar betalen. De verpleegkundige werd ondersteund door vakbond NU’91, die de uitspraak ook van belang achtte voor andere zorginstellingen.
GGz Breburg stelde nog dat zij het geld niet had om de achterstallige toeslag van al haar medewerkers te betalen. De instelling schatte de kosten op 1 miljoen euro. Dit verweer werd echter door de kantonrechter verworpen.

Het laatste nieuws op je mobiel of tablet bekijken? Nieuws via WhatsApp ontvangen of ons volgen op Facebook? Download de apps van BN DeStem of meld je aan voor andere digitale services.

poll

Prima dat Merkel waarschijnlijk weer de Duitse verkiezingen wint, dat zorgt voor stabiliteit

Prima dat Merkel waarschijnlijk weer de Duitse verkiezingen wint, dat zorgt voor stabiliteit

  • Eens (69%)
  • Oneens (31%)
122 stemmen