Volledig scherm
Met een druk op de knop stelde gedeputeerde Van den Hout de kaarten beschikbaar. © Provincie Noord-Brabant

Gezond wonen in West-Brabant? Kijk op de kaart

DEN BOSCH - Inwoners van de provincie Brabant kunnen vanaf nu zelf uitzoeken of er sprake is van luchtvervuiling en geluids- en stankoverlast in hun eigen buurt. Met behulp van gezondheidskaarten kan tot op postcodeniveau worden bekeken hoe het met het milieu is gesteld.

De acht Brabantse kaarten zijn te vinden op de website van de Atlas Leefomgeving. Aan de hand van kleuren en scores tussen de 1 en 8 kunnen bezoekers op postcode- en huisnummerniveau bekijken hoe het met hun leefomgevingskwaliteit gesteld is. Op deze manier kunnen ze bijvoorbeeld meer te weten komen over een omgeving wanneer ze gaan verhuizen.

De kaarten zijn anderzijds ook een bron van informatie bij ruimtelijke planvorming.De kaarten zijn gebaseerd op gegevens die al openbaar waren, maar die eigenlijk alleen maar voor professionals toegankelijk waren.

Daar komt in Brabant nu dus verandering in. Met als gevolg een burger die mondiger wordt, zegt gedeputeerde Johan van den Hout, die de Brabantse gezondheidskaarten tijdens een bijeenkomst in Den Bosch in werking heeft gesteld. "Met deze informatie ben je als burger behoorlijk weerbaar tegen een overheid die ook andere belangen heeft dan de gezondheid van omwonenden. Dankzij deze kaarten krijgen we in de toekomst eerlijker gesprekken", aldus Van den Hout.

De Brabantse hogescholen Fontys, HAS en Avans gaan de Atlas Leefomgeving in hun opleiding gebruiken, evenals hun 'collega's' van de Hogeschool InHolland. Ze willen met de provincie, het Ministerie van Infrastructuur en Milieu en het RIVM de Atlas nog gebruikersvriendelijker maken.

Volledig scherm
De provincie Noord-Brabant heeft als eerste online gezondheidskaarten beschikbaar gesteld. © Provincie Noord-Brabant

Poll

Overstappen op elektrisch koken? Geen sprake van, ik kook liever op gas.

Overstappen op elektrisch koken? Geen sprake van, ik kook liever op gas.

  • Eens (60%)
  • Oneens (40%)
1320 stemmen