Volledig scherm
Blauwe muren in de crypte van de basiliek in Oudenbosch zijn snel verleden tijd. De muren van de gewelven worden in ere hersteld. © Gerard van Offeren/Pix4Profs

Gewelven Oudenbosch krijgen uitstraling terug

OUDENBOSCH - Het sloop- en breekwerk van de bouwvakkers laat Jezus en Maria trillen.

De heilige beelden staan opgesteld in de museumwinkel van de basiliek en hun lichte bewegingen hebben alles te maken met de verbouwing van de gewelfde ruimtes (crypte) van de beroemdste koepelkerk van West-Brabant.

De aannemer is vorige week begonnen met een omvangrijke klus. De gemetselde kruisgewelven worden in ere hersteld. Ze vormen het oudste deel van de basiliek en dateren uit 1865. 

"Architect van dit gebouw, P.J.H. Cuypers, was gespecialiseerd in gemetselde kruisgewelven. De constructie daarvan was voor een groot deel nauwelijks meer zichtbaar doordat er lagen met verf en kalk overheen zijn gegaan. Die lagen worden er afgehaald door een gespecialiseerd bedrijf. "Het is maar goed dat we dat niet zelf hoeven te doen, want dat zou heel veel tijd in beslag nemen", lacht Frans van den Bosch, bestuurslid van de Stichting Behoud Basiliek Oudenbosch.

Hij laat op zijn iPad een bouwtekening zien van de crypte. Daarop is te zien hoe de verschillende ruimten straks aan elkaar worden verbonden. "Dat doen we door een aantal muren, die er veel later zijn bijgebouwd, weg te halen. Een paar muren worden vervangen door glazen wanden, zodat het zicht op de gewelven niet langer wordt ontnomen."

Lees het hele verhaal in BN DeStem van zaterdag 23 juli

poll

PSV gaat het niet volhouden, Ajax wordt landskampioen

PSV gaat het niet volhouden, Ajax wordt landskampioen

  • Eens (48%)
  • Oneens (52%)
627 stemmen