Volledig scherm
Op het industrieterrein aan de Koekoeksedijk was maandag een grote politieactie. © Hessel de Ree

Gevonden bij arrestatie: 200 kilo cocaïne tussen lading vis in Zevenbergen

ZEVENBERGEN - Bij de grote politieactie op het industrieterrein aan de Koekoeksedijk in Zevenbergen blijkt maandag 200 kilo cocaïne in beslag te zijn genomen. De drugs zaten verstopt in een container met blikken vis uit Ecuador. De Zeehavenpolitie en douane in Rotterdam denken met de actie een criminele organisatie te hebben opgerold die coke smokkelde vanuit Zuid-Amerika naar de Rotterdamse haven.

Behalve de vrachtwagenchauffeur, twee inzittenden van een bestelbusje en nog een verdachte die een arrestatieteam op de Koekoeksedijk aanhield, pakte de politie in Rotterdam-Zuid en Ridderkerk twee mannen op. Een zevende verdachte was naar Bulgarije gevlucht en is daar gearresteerd. De verdachten (22 tot 59) komen uit Rotterdam, de gemeente Binnenmaas en Dordrecht of hebben geen vaste woon- en verblijfplaats.

Het onderzoek van de havenrecherche en douane duurde een jaar en concentreerde zich rond de medewerker van een transportbedrijf in Rotterdam. Hij vervulde volgens de politie een cruciale rol bij de smokkel. De drugs werden steeds verstopt in containers met reguliere handel voor bonafide afnemers. De corrupte werknemer zorgde ervoor dat de mensen die de cocaïne invoerden, de drugs na vertrek uit de haventerminal onderweg uit de container konden halen.

Dat ‘uithalen’ gebeurde volgens de politie vaak ‘op een industrieterrein in Moerdijk’. Of dit altijd de Koekoeksedijk bij Zevenbergen was en of dit op de openbare weg gebeurde of bij een plaatselijk bedrijf, wil een politiewoordvoerder niet vertellen.
Werknemers die maandag getuigen waren van de arrestaties aan de Koekoeksedijk, zeiden deze week in deze krant rekening te houden met de mogelijkheid dat het drugstransport daar per abuis de doodlopende zijstraat in was gereden en wilde omdraaien. Geen van de bedrijven is door de politie bezocht.

Getuigen op het naburige bedrijventerrein aan de Campagneweg in Zevenbergen zagen dat tijdens de actie ook daar meerdere politiewagens post hadden gevat bij een bedrijf. Op de truckchauffeur na blijven alle verdachten voorlopig in de cel.

Volledig scherm
De politie vond de cocaïne tussen een lading vis. © Politie

poll

Het is logisch dat de Raad van State achter het ingrijpen bij camping Fort Oranje staat

Het is logisch dat de Raad van State achter het ingrijpen bij camping Fort Oranje staat

  • Eens (86%)
  • Oneens (14%)
892 stemmen