Volledig scherm
Johan van Laarhoven. © BD

Gevallen officier van justitie Van Delft moet vandaag vertellen over Johan van Laarhoven

BREDA / DEN HAAG - In de rechtbank van Den Haag moet woensdagochtend Lucas van Delft, de uit zijn functie ontheven officier van justitie, vertellen over de rol die hij speelde in het strafrechtelijk onderzoek naar de Tilburgse coffeeshophouder Johan van Laarhoven. Die is in Thailand veroordeeld tot 103 jaar cel voor het witwassen van het geld dat hij met zijn Brabantse coffeeshops verdiende.

Van Delft gaf vanuit Breda leiding aan het onderzoek dat het Nederlandse Openbaar Ministerie doet naar de vermeende witwaspraktijken van The Grass Company, de coffeeshopketen die door Van Laarhoven is opgericht. Een Nederlands rechtshulpverlzoek aan Thailand leidde in juli 2014 tot de arrestatie van Van Laarhoven en zijn vrouw. Het was meteen ook de laatste dag dat de twee op vrije voeten waren.

Na politieman Olde Engberink, die maandag werd verhoord, is Van Delft de tweede die moet vertellen over zijn rol. Het getuigenverhoor werd afgedwongen door de advocaten van Van Laarhoven, die vinden dat Nederland schuld draagt aan de lange gevangenisstraf van de coffeeshophouder.

De getuigenis van Van Delft is te meer pikant, omdat hij eerder dit jaar uit zijn functie werd ontheven. Dat gebeurde nadat de officier van justitie onder valse naam melding had gemaakt van zijn eigen doodsbedreiging.

Van Delft is niet ontslagen door het OM, maar kreeg een andere -lagere- functie in een ander arrondissement.

poll

PSV gaat het niet volhouden, Ajax wordt landskampioen

PSV gaat het niet volhouden, Ajax wordt landskampioen

  • Eens (48%)
  • Oneens (52%)
614 stemmen