Volledig scherm
© iStock/Thinkstock

Geschorste officier van justitie uit Breda moet getuigen in strafzaak Kapel

BREDA/TILBURG - Advocaten in de Tilburgse strafzaak Kapel mogen de geschorste officier van justitie Lucas van Delft uit Breda aan de tand voelen over een belastend proces-verbaal uit 2014. Dat verhoor gebeurt in de rechtszaal, maar achter gesloten deuren en zonder dat verdachten daarbij zelf aanwezig mogen zijn. Dat heeft de Bredase rechtbank laten weten aan de raadslieden, onder wie Louis de Leon, die boos reageert. "Wij willen dat iedereen in Nederland kan meekijken en -luisteren.

Openheid is een grondbeginsel van onze rechtspraak. Dat onze cliënten bij de behandeling van hun eigen rechtszaak niet aanwezig mogen zijn, is helemaal van de zotte."

De verdediging wil Van Delft horen omdat ze twijfelt over zijn betrouwbaarheid, nu de officier is geschorst na een eigen, anonieme melding over een plannen in de Tilburgse onderwereld om hem te liquideren. De advocaten sluiten niet uit dat hij ook in hun zaak in het verleden vaker met informatie heeft gesjoemeld, bijvoorbeeld door op onwettige wijze belastende gegevens in het dossier te stoppen. Het gaat daarbij in de zaak Kapel, tegen een veronderstelde Turkse misdaadbende, om informatie uit gesprekken met een medeverdachte. Die Turkse man weigerde zijn belastende informatie aan het papier toevertrouwen en wilde evenmin dat zijn naam bekend zou worden. De advocaten sluiten niet uit dat Van Delft de informatie toch in het dossier heeft gesluisd, door die 'wit te wassen' als een betrouwbare tip die via de inlichtingeneenheid van de politie in Rotterdam was binnengekomen.

Door de affaire rond Van Delft loopt de behandeling van de Kapelzaak vertraging op. De rechtbank heeft de verdediging laten weten dat het proces pas doorgang kan vinden als het Openbaar Ministerie onderzocht heeft of de geschorste officier ook fouten heeft gemaakt in zaken die hij behandelde, zoals de Kapelzaak.

Poll

In de supermarkt voel ik me nu niet meer op mijn gemak.

In de supermarkt voel ik me nu niet meer op mijn gemak.

  • Eens (68%)
  • Oneens (32%)
464 stemmen