Volledig scherm
Gerard Koel © Chris van Klinken / Pix4Profs

Gerard Koel: 'Alles aan mijn fiets te danken'

HOOGERHEIDE - Gerard Koel uit Hoogerheide won een bronzen Olympische medaille. Daarna werd hij chauffeur in de Tour de France.

De deur gaat open en daar staat-ie dan: Gerard Koel, inmiddels driekwart eeuw jong, nog altijd scherp dankzij een dagelijks fietsrondje door de regio, de man die als wielrenner furore maakte op de baan en met de ploegenachtervolging brons won tijdens de Olympische Spelen in Tokio. De coureur ook die zesdaagsen won met Jan Janssen, René Pijnen en Leo Duijndam en na zijn actieve loopbaan drieëndertig keer de Tour reed als chauffeur voor illustere verslaggevers van radio en televisie.

Achter Koel aan de muur een bordje dat herinnert aan de bronzen plak uit 1964 en een oorkonde, ondertekend door Avery Brundage, de toenmalige voorzitter van de Olympische beweging. Later in het gesprek komt uiteraard ook de medaille op tafel, nog altijd in de originele cassette met Japanse lettertekens. De trots is er nog steeds bij Koel, zoveel jaar na datum. "Wij zijn de laatste Nederlanders die op dit onderdeel een medaille hebben gewonnen."

Vier Amsterdammers waren het. Met behalve Koel ook Cor Schuring, Henk Cornelisse en Jaap Oudkerk, de legendarische stayer. Tiemen Groen en Fedor den Hertog, in aanleg betere achtervolgers, vielen buiten de boot. Zij beheersten het kunstje van het rijden als ploeg onvoldoende. Koel voelde zich in zijn element. Hij groeide zowat op in het Olympisch Stadion in de hoofdstad. De wekelijkse Populaires waren een begrip. In de winter voor de Spelen werd er vooral getraind op de overdekte wielerbaan van het Sportpaleis in Antwerpen. Om zich goed te voor te bereiden op Tokio nam automonteur Koel een jaar onbetaald verlof.

De deelname aan de Olympische Spelen beschouwt Koel nog steeds als het hoogtepunt van zijn sportieve carrière. De reis er naar toe, dat was al iets bijzonders. "We vlogen via Anchorage in Alaska en waren meer dan een etmaal onderweg. Ons KLM-toestel was een heel nieuw type en daarom werden we met muziek binnengehaald. Zo'n heel korps, voor ons op de vliegtuigtrap, terwijl we nog geen meter hadden gefietst."

Lees donderdag meer in BN DeStem.

poll

Salarishoogte taboe? Welnee, iedereen mag weten wat ik verdien.

Salarishoogte taboe? Welnee, iedereen mag weten wat ik verdien.

  • Eens (57%)
  • Oneens (43%)
563 stemmen