Volledig scherm
© Pro Shots

Gemengde gevoelens over komst NAC-aanhang naar Volendam

VOLENDAM - Sjaak Bootsman is er niet gerust op. Wanneer op 30 september een invasie van NAC-fans binnenvalt in Volendam gaan de gedachten van de kroegbaas van Sjaakie's Café ongetwijfeld terug naar 15 januari.

Ook toen waren de zwart-gelen te gast in Neerlands beroemdste vissersdorp. De Brabanders gingen er vandoor met een 2-1- winst. Een aantal supporters vond het te vroeg toen zij uit een kroeg aan de Dijk werden gezet. Ze gingen op zoek en kwamen uit uit bij het café van Bootsman, waar om één uur nog licht brandde in de Volendamse nacht.

Heftig
Maar Sjaakie's Café werd net afgesloten en Bootsman maakte de Brabanders duidelijk dat zij op dat tijdstip niet meer bij hem terecht konden. En dat viel ronduit slecht. "Het was best heftig", vertelt de kroegbaas die van origine uit Dongen komt.

Klein groepje
"Er werd geschopt en geslagen. Er werden enkele ramen gesloopt en er hing echt een dreigende sfeer. Gelukkig was de politie er snel bij om er een einde aan te maken. Ik hoop dat nooit meer mee te maken. En het was zoals altijd een klein groepje dat het verpestte. Want ik heb niks tegen de normale NAC-supporters. Echt, ik wens ze allemaal een prettige wedstrijd."

Bootsman piekert een beetje of hij de deuren van Sjaakie's Café wel moet openen als de geel-zwarte colonne weer naar Volendam komt. "Ik wil het even afwachten en zien wat er die dag gebeurt. Maar ik ben wel een beetje zenuwachtig en mijn personeel is er ook niet zo happy mee als we die dag open zouden gaan."

Niet welkom
Bootsman herinnert zich een eerder incident waarbij het aanhangers van MVV waren die in Volendam in de fout gingen. Als reactie daarop waren de Limburgers het seizoen erna niet welkom. Voor de aanhang uit Breda en omstreken lijkt de omgekeerde tactiek te zijn gekozen.

De Brabanders zijn vanaf vier uur welkom in Volendam. En niet alleen met de bekende combi-regeling maar ook met de eigen auto. In het Kras-stadion is de volledige Jaap Bondtribune aangewezen als uitvak. Dat betekent dat er plaats is voor 1.400 NAC-volgers.

Dé uitwedstrijd
Daar is volgens woordvoerder Cor Kwakman van de gemeente goed over nagedacht. In het normale vak voor bezoekende supporters kunnen 400 mensen ondergebracht worden. "Maar voor de wedstrijd van NAC worden zeker 600 mensen verwacht en misschien zelfs wel meer want veel mensen zien het toch als dé uitwedstrijd van het jaar."

Vrees
In het overleg tussen beide voetbalclubs en de gemeente is de vrees uitgesproken dat NAC-fans voor wie er geen plek zou zijn in het reguliere uitvak toch zouden proberen op andere wijze het stadion in te komen. "Als dat zou lukken zouden zij midden tussen de Volendam-aanhangers komen te zitten."

Kwakman zegt dat de burgemeester groen licht gegeven heeft nadat er van NAC-zijde een goed doortimmerd plan op tafel was gelegd. "De club beseft ook dat dit een laatste kans is. NAC heeft een heel breed spectrum aan aan maatregelen, waaronder de inzet van stewards die de supporters van het begin tot het einde begeleiden. Die moeten er ook voor zorgen dat mensen na afloop naar huis gaan en niet opnieuw het dorp induiken."

Periodetitel
Kwakman kijkt al uit naar het sportieve treffen in het Kras-stadion. "Ik ben al jaren lang een trouw bezoeker van alle thuiswedstrijden van Volendam. En tegen NAC is een bijzondere want het zou zo maar kunnen dat in dat duel beslist wordt wie de eerste periodetitel in de wacht sleept."

poll

Salarishoogte taboe? Welnee, iedereen mag weten wat ik verdien.

Salarishoogte taboe? Welnee, iedereen mag weten wat ik verdien.

  • Eens (59%)
  • Oneens (41%)
378 stemmen