Volledig scherm

Gemeenten West-Brabant houden 36 miljoen over op budget uit Den Haag voor jeugdzorg en WMO(stelling)

De gemeenten in West-Brabant hebben vorig jaar ruim 36 miljoen euro overgehouden van het geld dat ze van het Rijk hadden gekregen voor de bekostiging van de jeugdzorg en de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (onder meer voor hulp in huis). Dat blijkt uit een rondgang langs de verschillende gemeentehuizen.

Breda hield vorig jaar het meeste geld over: 16 miljoen euro bleef in het potje van de Baroniestad zitten. Ook in Roosendaal en Bergen op Zoom bleven miljoenen euro's ongebruikt.

Patiëntenfederatie NPCF, die opkomt voor mensen die hulp nodig zeggen te hebben, noemt de situatie absurd. "Aan de ene kant wordt mensen zorg onthouden en tegelijkertijd zie je dat gemeenten miljoenen overhouden. Dat valt niet uit te leggen", verzucht woordvoerder Thom Meens.

Sinds 1 januari 2015 zijn de jeugdzorg, de uitvoering van de WMO en de Participatiewet (hoe help ik mensen weer aan een baan) de verantwoordelijkheid van de gemeenten en niet langer van het Rijk. Het budget voor de participatie is vaak niet toereikend, maar op jeugdzorg en WMO houden de gemeenten veel geld over.

Toch, beweert de Moerdijkse wethouder Eef Schoneveld, wordt de mensen in zijn gemeente 'echt geen zorg onthouden.' "Wij kijken niet met dollartekens naar het geld dat we overhouden. Er wordt gewoon minder vaak een beroep op de gelden gedaan dan gedacht. We hebben welgeteld maar één bezwaarschrift gekregen."

Lees zaterdag meer in BN DeStem

poll

Het wordt de hoogste tijd dat iemand Donald Trump tot de orde roept

Het wordt de hoogste tijd dat iemand Donald Trump tot de orde roept

  • Eens (79%)
  • Oneens (21%)
328 stemmen