Volledig scherm
Kunstgras (foto: Ramon Mangold/Pix4Profs)

Gemeente Roosendaal gaat rubberen korrels tussen kunstgras snel opruimen

WEST-BRABANT - De gemeente Roosendaal wil de rubberen korrels die tussen het kunstgras liggen zo snel mogelijk opruimen en vervangen. Aanleiding is de onrust die deze week is ontstaan na een uitzending van tv-programma Zembla.

Uit deze uitzending blijkt dat het RIVM-onderzoek naar het gebruik van rubberen korrels (granulaat) krakkemikkig is verlopen. Hieruit blijkt dat er geen gezondheidsrisico's kleven aan de korrels die zijn gemaakt van vermalen autobanden.

Maar toxicologen en artsen geven aan dat het granulaat giftige stoffen als zink, lood en benzeen bevat en mogelijk zelfs leukemie en lymfeklierkanker veroorzaakt.

De KNVB dringt bij het RIVM aan op een nieuwe onderzoek naar de gezondheidsrisico's van de korrels. Daarnaast wordt eind dit jaar het onderzoeksrapport van de Europese Commissie naar de beruchte korrels verwacht.

Wethouder
De Roosendaalse wethouder van sport Toine Theunis wacht de onderzoeksresultaten niet af. "Wij maken ons grote zorgen en ondernemen nu al actie. In onze gemeente zijn de rubberen korrels verwerkt in drie voetbalvelden, één op sportpark Vierhoeven en twee op sportpark Hulsdonk. Daarnaast is dit spul ook verwerkt in het Cruyff Court dat in de wijk Westrand is te vinden. Deze laag is vorige week nota bene nog vernieuwd, inclusief de korrels waar nu zoveel over te doen is."

Volgens Theunis is er een soort stofzuigertechniek waarbij deze korrels kunnen worden verwijderd. "We hopen het court zo spoedig mogelijk te 'stofzuigen'. Daarnaast gaan we in overleg met de voetbalclubs of we de overige drie kunstgrasvelden moeten aanpakken en het rubber bijvoorbeeld laten vervangen door kurk."

Gemeenten
Theunis komt binnen drie weken met een voorstel waarbij de alternatieven worden aangegeven, inclusief kostenplaatje. De gemeente Roosendaal is in West-Brabant tot nu toe de enige gemeente die zo snel al actie onderneemt om de giftige korrels te weren.

De overige gemeenten in de regio wachten nader onderzoek af.

Lees zaterdag veel meer in BN DeStem

poll

Het enige dat tegen files helpt is een flinke economische crisis.

Het enige dat tegen files helpt is een flinke economische crisis.

  • Eens (49%)
  • Oneens (51%)
519 stemmen