Volledig scherm
© Thinkstock

'Gemeente luistert naar ondernemer, niet naar ons'

ROOSENDAAL - Bewonerswerkgroep tegen mestfabriek veegt vloer aan met 'oplossing' voor milieueffectrapportage .

In een brief op poten aan de Roosendaalse gemeenteraad tekent de Werkgroep Biomineralen protest aan tegen de manier waarop wethouder Cees Lok een milieueffectrapportage wil laten uitvoeren naar de gevolgen van een biomineralenfabriek die naast de afvalverbranding van SUEZ aan Potendreef moet verrijzen.

Will Vermeulen van de bewonerswerkgroep vindt het onaanvaardbaar dat Lok niet kiest voor het opstarten van een compleet nieuwe mer-procedure, maar in plaats daarvan een onafhankelijk bureau inschakelt om de bestaande rapporten over milieubelasting opnieuw te bekijken. Zo'n toetsing kan er binnen een paar maanden liggen, waardoor omwonenden snel duidelijkheid krijgen en vertraging voor de ondernemer binnen de perken blijft, is de insteek van de wethouder.

Maar daarmee legt Lok de in juni aangenomen motie van de gemeenteraad voor een 'echte' mer naast zich neer, aldus Vermeulen die er bovendien geen goed woord voor over heeft dat de Werkgroep Biomineralen pas halverwege september bij de VVD-wethouder terecht kan voor een gesprek. "Ook de gemeenteraad komt vanwege het zomerreces tot september niet meer bijeen. Het is duidelijk dat de gemeente vooral luistert naar de belangen van de ondernemer." Ook oppositiefractie VLP roert zich inmiddels over de kwestie rond de mer. VLP-raadslid Jos Heeren meldt dat zijn partij op eigen rekening een second opinion heeft laten uitvoeren naar het opgestelde geurrapport. Daaruit is de VLP gebleken, aldus Heeren, dat de hoge omliggende silo's van de biomineralenfabriek niet zijn meegenomen in de geurrapportage. "Maar die silo's staan er straks wel. Het geurrapport geeft dus geen getrouw beeld van de situatie waardoor de uitkomst evenmin betrouwbaar is." Evenals Vermeulen wil ook de VLP dat er volledig nieuwe mer wordt uitgevoerd.

Lees meer hierover maandag in BN DeStem.

poll

PSV gaat het niet volhouden, Ajax wordt landskampioen

PSV gaat het niet volhouden, Ajax wordt landskampioen

  • Eens (51%)
  • Oneens (49%)
460 stemmen