Volledig scherm
© Jos Hack

Gemeente krijgt groen licht voor rondweg Rucphen

DEN HAAG / RUCPHEN - In twee definitieve uitspraken werden woensdag de laatste bezwaren tegen de twee bestemmingsplannen voor de rondweg Rucphen door de hoogste bestuursrechtbank ongegrond verklaard. De nieuwe weg moet doorgaand verkeer weren in de kernen Rucphen, Sint Willebrord en Sprundel.

De plannen daarvoor lagen in december 2013 al klaar. Vijftien omwonenden stapten echter naar de Raad van State uit vrees voor geluidsoverlast. Hun tuinen komen op korte afstand van de weg te liggen. Ook een melkveehouder die het merendeel van zijn grond zal kwijtraken aan de Verlengde Helakkerstraat tekende bezwaar aan bij de hoogste bestuursrechter.

De rechtszaak van de omwonenden leverde forse vertraging op. In augustus vorig jaar deed de Raad van State een tussenuitspraak waarin de gemeente werd opgedragen nader onderzoek te doen naar de gevolgen van het wegtracé. Zo moest de gemeente onderzoeken of het niet beter is de Verlengde Helakkerstraat rechtdoor te trekken naar de Bernhardstraat in plaats van met een ruime bocht.

De agrariër zou daardoor niet onteigend hoeven worden. De gemeente is na onderzoek gebleven bij de bocht, omdat het rechtdoor trekken 1,3 miljoen euro duurder uitvalt. Drie bouwlocaties voor Ruimte voor Ruimte-woningen zouden vervallen als de weg ter hoogte van de kruising Kozijnenhoek-Helakkerstraat rechtdoor wordt getrokken naar de Bernhardstraat. De weg zou in dat scenario ook meer geluidhinder bij omwonenden veroorzaken.

De Raad van State is akkoord met het onderzoek en, ook al zijn de bezwaren van de omwonenden gegrond verklaard, heeft de bestemmingsplannen bekrachtigd. Want de rechtsgevolgen van het eerste besluit van de gemeenteraad over de rondweg en de bestemmingsplannen blijven geheel in stand.

Lees donderdag meer in BN DeStem

poll

Het wordt de hoogste tijd dat iemand Donald Trump tot de orde roept

Het wordt de hoogste tijd dat iemand Donald Trump tot de orde roept

  • Eens (79%)
  • Oneens (21%)
191 stemmen