Volledig scherm
Peter van der Velden (staand) en Paul Schnabel: „Ach, die roep om controle en soevereiniteit. Vroeger was het energiebedrijf van de gemeente, maar denk je nu echt dat de burgerij daar iets te vertellen had? Die controle is een illusie.” © Ramon Mangold/Pix4Profs

'Geert Wilders heeft de elite links gemaakt en het volk rechts'

BREDA - Nederland worstelt met tegenstellingen. Hoe is het zo ver gekomen? Peter van der Velden en Paul Schnabel gaan daar met zijn tweeën eens lekker voor zitten. ‘Vroeger was alles beter? Wat een onzin!’

Eigenlijk zijn ze allebei een beetje van de elite, het Eerste Kamerlid en de oud-burgemeester. Mannen van gezag, gepokt en gemazeld in openbaar bestuur en wetenschap. Het is niet anders: Peter van der Velden en Paul Schnabel horen tot de maatschappelijke toplaag. Maar wat is dat eigenlijk: de elite?

Schnabel: „In elke samenleving kom je elites tegen, mensen die bij de toplaag horen. Vroeger had je in Breda een familie als Smits van Waesberghe, een lokale elite die niet meer bestaat.”

Van der Velden: „Maar het woord ‘elite’ wordt zo negatief vertaald.”

Schnabel: „Ja, ergens rond 2000 kwam de omslag met Pim Fortuyn. Geert Wilders is daarmee doorgegaan. Hij heeft de elite links gemaakt en het volk rechts. Knap, want vroeger was het andersom.”

Van der Velden: „Links heeft de welvaartstaat op gebouwd en die is nu vanzelfsprekend. Maar er kwamen ook gastarbeiders. Een deel van hen is blijven hangen in de onderklasse. Met als gevolg: de eerste barstjes in de waardering van andere culturen.”

Schnabel: „Onderklasse…. Dat klinkt als Tokkies. Zo negatief. Maar Nederland is een burgerlijke samenleving. Zelfs de arbeidersklasse hoort bij de middenklasse.”

Van der Velden: „Maar die middengroep staat wel onder druk. Nog maar een klein deel vindt de weg naar boven.”

Zaterdag in BN DeStem het volledige dubbelinterview met Paul Schnabel en Peter van der Velden. Of lees via Blendle

poll

Er moet zo snel mogelijk een wet komen die burgemeestersverkiezingen mogelijk maakt.

Er moet zo snel mogelijk een wet komen die burgemeestersverkiezingen mogelijk maakt.

  • Eens (72%)
  • Oneens (28%)
283 stemmen