Volledig scherm
© RGBStock.com

Geen tranen tijdens reünie Theresiaschool Moerstraten

MOERSTRATEN – Tranen vloeiden er niet in Moerstraten tijdens de reünie die op touw gezet was, omdat de school volgende week voorgoed de deuren sluit. Veel gepraat en gelachen werd er wel, want soms hadden mensen elkaar al jaren niet meer gezien.

De twee oudste deelnemers, To Hagens-Beyaarts en Dien van Bergen-Raats, zijn allebei 95 jaar: ,,We schelen maar één dag!”. Als ze elkaar ontmoeten vliegen ze in elkaars armen en halen herinneringen op aan de inktpotjes in de vroegere banken en aan ‘meester Simons’ bij wie ze in de zesde klas zaten.

Dien zat maar één jaar op de school, want ze verhuisde in die tijd van Heerle naar ‘de Maai’. ,,Na dat jaar moest ik gaan werken. Ik was dertien jaar en kwam als hulp in het huishouden bij café ‘De Maai’.”

De vroegere smid van het dorp, Kees Gommeren (82), denkt met plezier terug aan de school. ,,Ik had het wel naar mijn zin, maar was niet zo een heel braaf manneke. Ik klom op het dak van de school om spreeuwennesten uit te halen en dan lagen de dakpannen scheef. Meester Simons kon dat niet waarderen!”

Toch kijkt hij terug op een mooie tijd op de Moerstraatse Theresiaschool. Een generatie later zat Jan Verbogt (67) op de school. Het aantal leerlingen was toen flink teruggelopen en er waren nog maar twee groepen, want de kleuterschool beschikte over een eigen gebouwtje. ,,Wij hadden klas 1,2 en 3 met juffrouw Martha Simons en klas 4,5 en 6 met bovenmeester Egidius Simons.”

Het feit dat er drie leerjaren in één klas zaten, stoorde hem niet. ,,Je wist niet beter. Het hoorde gewoon zo, dachten we.” Bijzonder is wel dat het gezin Verbogt in oktober 1970 in de woning van de ‘bovenmeester’ trok, toen het kerkbestuur besloot om het schoolhuis te verkopen.

Lees maandag meer over de reünie in BN DeStem

poll

Scholen moeten meer tijd maken voor begrijpend lezen en literatuur

Scholen moeten meer tijd maken voor begrijpend lezen en literatuur

  • Eens (96%)
  • Oneens (4%)
103 stemmen