Volledig scherm
© Robert van den Berge/het fotoburo

'Geen relatie tussen Industrieterrein Moerdijk en aantal gevallen kanker', zegt GGD

MOERDIJK - Er is geen aanwijsbaar verband gevonden tussen Industrieterrein Moerdijk en het aantal gevallen van kanker in de gemeente Moerdijk. Dat is de uitkomst van onafhankelijk onderzoek van de GGD West-Brabant. 

Aanleiding was het eerder dit jaar door burgemeester Klijs aangekondigde onderzoek. Burgemeester Jac Klijs: “Ik weet dat er onrust was onder de inwoners van Moerdijk, iets dat ik goed kan begrijpen. Daarom heb ik eerder dit jaar ook opdracht gegeven voor onafhankelijk onderzoek door de GGD, met de bedoeling meer duidelijk te krijgen en hopelijk die onrust weg te kunnen nemen. Het is fijn dat de cijfers dit beeld laten zien." Uit het onderzoek blijkt dat in de kernen vlak naast het industriegebied (Klundert en Moerdijk) kanker niet vaker voorkomt. 

Longkanker
Het aantal inwoners met de aandoening in Klundert in de periode 1989 tot en met 2013 ligt zelfs lager dan het landelijk gemiddelde. Ook in de kernen die iets verder weg liggen, Zevenbergen, Klundert, Willemstad en Zevenbergschen Hoek wijkt het aantal gevallen van kanker niet af. Wel werden in Zevenbergen meer gevallen van longkanker geconstateerd: 19% meer dan verwacht mag worden op basis van het landelijk gemiddelde over de periode 1989 tot en met 2013 en 35% meer in de periode 2004 tot en met 2013.

Maar omdat in Klundert en Moerdijk geen hogere aantallen zijn geconstateerd, terwijl deze kernen juist dichter bij het industrieterrein liggen, plus de voorkomende windrichting, noemt de GGD West-Brabant een verband met Industrieterrein Moerdijk ‘niet waarschijnlijk’.

Vervolgonderzoek
Overigens noteerde Zevenbergen minder gevallen van kanker aan de prostaat, de dikke darm en de endeldarm dan het landelijk gemiddelde.Het college van B&W van de gemeente Moerdijk heeft inmiddels een vervolgonderzoek toegezegd. “Verklaringen voor meer gevallen van longkanker kunnen divers zijn”, reageert Klijs.

“De GGD concludeert in het nu voorliggende rapport dat een verband met het industrieterrein onwaarschijnlijk is, maar om meer duidelijkheid te krijgen laten we vervolgonderzoek uitvoeren naar het voorkomen van klachten die gerelateerd zijn aan milieuvervuiling zoals COPD, astma en allergie. Dit doen we in de gehele gemeente Moerdijk. Mocht dit eveneens een afwijkend beeld voor Zevenbergen geven, dan zal een uitgebreider onderzoek nodig zijn. Ik kan me voorstellen dat de inwoners van Zevenbergen net als ik willen weten wat hier de oorzaak van is. Ik hoop dat we begin volgend jaar de duidelijkheid hebben."

poll

Het wordt de hoogste tijd dat iemand Donald Trump tot de orde roept

Het wordt de hoogste tijd dat iemand Donald Trump tot de orde roept

  • Eens (79%)
  • Oneens (21%)
324 stemmen