Volledig scherm
Op een warme zomeravond is het goed toeven in de stadstuin van restuarant Lades in Breda. foto ron magielse/pix4profs

Geen overbodige fratsen Turks eethuis Lades in Breda

Het Turkse eethuis Lades in Breda heeft een hele sterke formule in handen. Het trekt een breed publiek.

Dat mooie schoenen ook lekker kunnen zitten, is meegenomen. Dat schoenen je extra lekker laten eten, had ik nog nooit meegemaakt.

Maar het gebeurt wel bij het Turkse restaurant Lades in Breda. De ober die ons naar onze tafel begeleidt, is zo verrukt door de schoenen van mijn tafelgenote dat hij meteen wil weten waar ze die heeft gekocht. In ruil voor die informatie volgt nog een reeks van complimenten over de rest van haar outfit. Én, nog veel belangrijker als je uit eten bent, de hele maaltijd lang zorgt hij voor attente, welhaast perfecte bediening.

Lades is een goed beklant Turks familierestaurant in Breda. Modern van inrichting, informeel van sfeer. Deze zaterdagavond is het lekker druk, zowel binnen als buiten. Het pand beschikt over een fijne stadstuin. De stress van de stad is er ver weg, het zachte geroezemoes van etende mensen voelt aangenaam.

Aangenaam is het eten bij Lades ook. Als voorgerechten hebben we Içli Köfte (gekruid lamsgehakt,walnoten en maïs in een krokant laagje couscous), Karides Tava (gamba's met champignons, tomaat en milde peper in roomsaus) en Sarma (druivenbladeren gevuld met rijst, ui, pijnboompitten en rozijntjes).

De smaken zijn authentiek en uitgebalanceerd. Er wordt verse lavas bij geserveerd. Dat is warm Turks brood met de dikte van een pannenkoek. Het is perfect om in de saus bij de köfte te dopen en in het romige vocht, waarin de garnalen op tafel komen. Een prima begin van de maaltijd.

We drinken er witte Cankaya en rode Yakut bij. Het zijn goede Turkse wijnen. De Cankaya wordt vanwege zijn koelte verkozen om ook de hoofdgerechten te begeleiden.

Lades heeft zijn zaakjes goed voor elkaar. Er zitten prettige pauzes tussen de gangen en tussendoor ziet onze ober erop toe dat de tafel vlot wordt afgeruimd en dat er steeds schone servetten liggen.

Het hoofdgerecht brengt aan de overkant Kuzu sis, een spies met rosé geroosterd lamsvlees en voor mij Karisik izgara, de mixed grill met een lamskoteletje, kipfilet, gekruid lamsgehakt en een spiesje lamsvlees. De gerechten worden op het bord begeleid door gegrilde groenten. Daarnaast komen er schaaltjes met gebakken krieltjes, rijst met kikkererwten en een gemengde salade op tafel. Het zijn in alle opzichten weldadige porties. Lekkere, goede combinaties.

De nagerechten zetten dat kwaliteitsniveau voort. Mijn tafelgenote heeft Karisik dondurma, een coupe met bolletjes ijs, slagroom en chocoladesaus. Ik geniet van het Lades dessert waarin baklava, met noten gevulde vijg, Turks fruit, ijs en slagroom begeleid worden door een kopje vers gezette Turkse koffie.

We hebben deze zaterdagavond heerlijk gegeten. Alsof we in Turkije waren, zonder overbodige fratsen. Bijkomend, maar niettemin groot voordeel is dat het eten bij Lades uitermate prettig is geprijsd. Drie gangen met drank en dan ook nog eens met die kwaliteit en service voor iets meer dan 78 euro, dat tref je zelden.

BEOORDELING

Voorgerecht: 8
Hoofdgerecht: 8
Nagerecht: 7,8
Prijs/kwaliteit: 8,5
Bediening: 9
Sfeer: 8
Drank: 7,5
Eindscore: 8,2

REKENING

3 witte wijn 10,50
1 rode wijn 3,50
1 efes bier 3,00
1 karides tava 6,00
1 içli köfte 5,00
1 sarma 4,00
1 kuzu sis 16,50
1 larisik izgara 18,50
1 karisik dondurma 5,00
1 lades dessert 6,50
Totaal 78,50

ADRES

Restaurant Lades
Oude Vest 19
4811 HS Breda
Telefoon: 0765323393
Web: restaurantlades.nl
​Open: dagelijks van 12.00 tot 22.00 uur

poll

Er moet zo snel mogelijk een wet komen die burgemeestersverkiezingen mogelijk maakt.

Er moet zo snel mogelijk een wet komen die burgemeestersverkiezingen mogelijk maakt.

  • Eens (76%)
  • Oneens (24%)
96 stemmen