Volledig scherm
Duivel snelt over de Bergse keien. foto dick vermaas

Geen duivels dilemma voor Fred van Baal bij laatste Maria Ommegang in Bergen op Zoom

BERGEN OP ZOOM - Wat ie komende zondagavond als eerste doet? Een duveltje drinken natuurlijk. Verder vindt Fred van Baal (59) zijn laatste Maria Ommegang als Duivel - waar hij na veertig trouwe jaren mee stopt - een dag zoals hij er al 39 van meemaakte.

"Ik weet niet wat de organisatie als verrassing voor me in petto heeft onderweg, maar ik blijf hoe dan ook de Duivel. Dat is mijn rol en daar stap ik niet vanaf zolang ik in deze schmink en cape gehuld ben."

Als 19-jarig jochie werd de Bergenaar op de dansschool waar hij actief was gevraagd om Duivel te komen spelen in de Maria Ommegang. En hoewel hij zelf al een paar jaar niet meer naar de Bergse processie was gaan kijken - want dat is niet stoer als je pubert - antwoordde Van Baal er zonder nadenken ja op.

"Mijn hele leven bestaat uit improviseren. Ik improviseer antwoorden. Ik improviseer situaties", vertelt hij energiek.

"En ik improviseer mijn rol als Duivel. Al zit er natuurlijk wel een verhaal vast aan mijn rol. Eva verleiden om die ene appel te eten, dat is mijn duivelse doel. Naast het bang maken van kinderen langs de kant. Een kind dat niet huilt, voelt voor mij als een nederlaag. Soms staan er bekenden van me langs de kant, die dan roepen: 'Hee Fredje! Ik zie wel dat jij het bent hoor!', maar daar neem ik geen genoegen mee. Ik ben Duivel, ook voor bekenden. Zij lachen, ik niet. Ik kijk ze net zo lang als een ware duivel in de ogen tot ze wegkijken."

Lees meer in BN DeStem van woensdag 22 juni 

Live Voetbal

home logo FeyenoordFEY
18:30
VVV-VenloVVV
away logo
home logo FC TwenteTWE
3'
0-0
sc HeerenveenHEE
away logo
home logo NAC BredaNAC
20:45
AjaxAJA
away logo
home logo Willem IIWIL
20:45
Sparta RotterdamSPA
away logo

poll

Van Gogh is wereldberoemd; terecht dat Brabant meebetaalt aan het terughalen van zijn werk.

Van Gogh is wereldberoemd; terecht dat Brabant meebetaalt aan het terughalen van zijn werk.

  • Eens (38%)
  • Oneens (62%)
655 stemmen