Volledig scherm
Sporenonderzoek in een bus na een overval. © Archieffoto Media TV

Geen contant geld in de bus om overvallen te voorkomen


Contant geld verdwijnt in 2018 uit de bus om de chauffeurs te vrijwaren van overvallen. Alle vervoersmaatschappijen hebben zich achter dat plan geschaard.
 

CNV Vakmensen is blij met het besluit. Sanne van der Meulen van de vakbond: ,,De geldlades moeten zo snel mogelijk uit de bus. Buschauffeurs zijn nu een te makkelijk doelwit.'' 

Buschauffeurs zijn regelmatig het slachtoffer van overvallers. ,,Het gaat vaak niet eens om grote bedragen, want zoveel zit er nu ook weer niet in zo'n geldlade. Maar de impact voor de chauffeurs is enorm. Als er opeens iemand voor je staat met een mes of pistool kun je geen kant op.''

Vorige maand staakten buschauffeurs in Tilburg nadat in zes weken drie chauffeurs waren overvallen. Er werden beveiligers ingezet. Ook in Breda was er een korte staking na een overval. In Rotterdam zette vervoerder RET begin deze maand bewakers op de bus in Crooswijk nadat twee chauffeurs waren overvallen. Volgens CNV werd afgelopen maanden ook chauffeurs in Amsterdam, Apeldoorn en Den Bosch overvallen.

Eerder maakten Arriva en Syntus al bekend dat zij willen overstappen op volledig 'cashloos betalen'. Nu zijn ook de andere vervoersbedrijven zover. Ze willen de OV-chipkaart promoten en denken na over nieuwe betaalsystemen.

CNV wil dat die systemen zo snel mogelijk ingevoerd worden zodat contant geld al volgend jaar tot het verleden behoort in de bus.

poll

Ongelukken fotograferen terwijl je achter het stuur zit, is verwerpelijk.

Ongelukken fotograferen terwijl je achter het stuur zit, is verwerpelijk.

  • Eens (97%)
  • Oneens (3%)
31 stemmen