Volledig scherm
© Purestock/Thinkstock

Geen 1,4 miljoen, maar 14 mille boete voor verhuur wietpand in Breda

BREDA - In plaats van 1,4 miljoen euro mogelijke winst uit oogsten, hoeft de voormalige eigenaar van een wietpand in Breda alleen maar de inkomsten uit de verhuur van zijn woning te betalen. En dat is beduidend minder: 14 mille. Ook de werkstraf pakt flink lager uit dan de eis: 120 uur.

Het Openbaar Ministerie had op basis van onder meer het waterverbuik berekend dat de verdachte met de oogsten wel eens 1,4 miljoen euro zou hebben kunnen verdiend. Ook al schreef de man de overvloedige waterconsumptie toe aan een mogelijke lekkage of het buitensporige douchegedrag van zijn dochter. De wietkwekerij werd op 11 maart 2014 opgerold.

De officier van justitie had wel een donkerbruin vermoeden, maar kon tijdens de eerdere zittting niet voldoende hard maken dat de wietplantage vier jaar in gebruik is geweest. Dus ging ze uiteindelijk uit van twee jaar. En daarbij verlaagde ze de vordering vanwege criminele winst naar ruim 7 ton. Gecombineerd met een taakstraf van 180 uur.

De rechtbank vindt echter dat het medeplegen van hennepteelt niet kan worden bewezen. Wel wordt de man verweten dat er 702 planten in zijn huis stonden. ,,Het heeft er alle schijn van dat hij door anderen is benaderd om zijn huis ter beschikking te stellen.” De rechtbank ziet zich daarin gesteund door de actuele leefsituatie van de verdachte. Hij heeft zijn huis inmiddels met verlies verkocht, heeft schulden en geen vaste woon- en verblijfplaats. ,,Dan is het niet aannemelijk dat hij zelf 7 ton of een aanzienlijk deel daarvan in eigen zak heeft kunnen steken.”

Dus oordeelt de rechtbank dat hij feitelijk alleen de inkomsten uit verhuur van in totaal 14.000 euro aan de staat moet betalen. En nog eens ruim 5.000 euro aan Enexis voor de diefstal van stroom. En hij moet als boetedoening 120 uur onbetaald werken.

poll

Ik let op aanbiedingen en zoek precies uit waar de boodschappen het goedkoopst zijn.

Ik let op aanbiedingen en zoek precies uit waar de boodschappen het goedkoopst zijn.

  • Eens (69%)
  • Oneens (31%)
664 stemmen

poll

'Als NAC zaterdag niet wint van FC Groningen kan het handhaving vergeten'

  • Eens (88%)
  • Oneens (12%)
4104 stemmen