Volledig scherm
foto ter illustratie. © ThinkStock

Ganzen geven overlast in Bergen op Zoom, 128 worden afgemaakt

BERGEN OP ZOOM - De ganzen in de gemeente Bergen op Zoom veroorzaken zoveel overlast, dat de gemeente er 128 laat vangen en vervolgens laat afmaken. Trudy Suijkerbuijk is inmiddels begonnen met een petitie om het lot van de ganzen anders te bezegelen.

In Bergen op Zoom is veel overlast van de dieren. Inmiddels verblijven er 461 in Bergen op Zoom. Een kleine populatie van 38 ganzen verblijft in het Anton van Duinkerkenpark. De overige ganzen houden zich vooral op in de Kleine Melanen, omgeving van de Markiezaatsweg en de De Schans. In dit laatste gebied zijn volgens tellingen circa tweehonderd ganzen.

Overlast
Uit een inventarisatie door de gemeente, Brabants Landschap, IVN en de Vogelwerkgroep, blijkt dat het vooral de inheemse verwilderde boerenganzen zijn die voor de meeste overlast zorgen. Zij verblijven een jaar rond in de parken en wijken.

Daarnaast trekken ze ook uitheemse soorten, zoals de Canadese gans en de Nijlgans aan. Die laatste soorten overwinteren in Nederland en vliegen normaal gesproken weer uit naar hun oorspronkelijke broedgebied.

Poelier
De gemeente verwacht dat de ganzenpopulatie zonder maatregelen ieder jaar verdubbelt en heeft daarom besloten om de verwilderde boerenganzen en bastaarden van deze soort te vangen. Hiervoor wordt een gespecialiseerd bedrijf ingeschakeld. Het vangen gebeurt vanaf half juni, omdat de vogels dan in de rui zijn en niet kunnen vliegen. Vervolgens gaan de dieren naar de poelier. Het laten vangen kost de gemeente 2000 euro.

De uitheemse soorten worden, omdat zij normaal gesproken naar hun oorspronkelijke broedgebied vliegen, met rust gelaten.

Petitie
Trudy Suijkerbuijk trekt zich het lot van de dieren aan en is een petitie begonnen. "Of je nu blij bent met de ganzen in Bergen op Zoom of niet, geen enkel dier verdient het lot wat onze ganzen te wachten staat!"

Partij voor de dieren
Inmiddels hebben een ruim achthonderd mensen de petitie getekend. Partij voor de Dieren steunt het initiatief van de petitie. “Als je samen wilt leven met de dieren in de natuur moet je als gemeente je verantwoordelijkheid durven nemen en niet kiezen voor de schijnbaar makkelijkste weg zoals het doden van ganzen maar voor het aanpassen van de omgeving", zegt Paranka Surminski, Statenlid voor de Partij voor de Dieren. 

De Partij voor de Dieren is van mening dat de gemeente de kosten (2.000 euro) voor het vangen van 128 ganzen beter besteden kan aan structurele maatregelen zoals het plaatsen van rasters langs de wegen en waterpartijen om gevaarlijke situaties of overlast tegen te gaan. Wanneer de omgeving niet wordt aangepast blijven de ganzen gewoon terugkomen en dan verzand je als gemeente in het tegen hoge kosten vangen en doden van ganzen.

poll

Nederland moet snel werk maken van goede openbare toiletvoorzieningen voor iedereen

Nederland moet snel werk maken van goede openbare toiletvoorzieningen voor iedereen

  • Eens (91%)
  • Oneens (9%)
46 stemmen