Volledig scherm
Valpartij Julian Alaphilippe. © Joris Knapen

Fotografen Ramon Mangold en Joris Knapen winnen Zilveren Camera (video)

HILVERSUM - Twee West-Brabantse fotografen schieten prijs bij de Zilveren Camera 2016. Harde werkers, vaklieden in de journalistiek, vaak te zien in BN DeStem. ,,Dit geeft een enorme kick."

"Zo'n belangrijke prijs geeft je zóveel energie. Het is toch de beloning voor keihard werken." De Chaamse fotojournalist Joris Knapen (39) - onder andere werkzaam voor BN DeStem - gloeit nog na van de uitreiking van de Zilveren Camera 2016. Hij won in de catergorie Sport met zijn spectaculaire shot van de Franse wielrenner Julian Alaphilippe. Die knalt tijdens een etappe van de Tour de France tegen een bergwand, maar houdt daar gelukkig niks aan over. Fotograaf Knapen wel: een oorkonde en eeuwige roem onder vakgenoten die hem beoordeelden en talloze wielerfans in West-Brabant. Want die kennen het werk van Knapen ook omdat hij sinds jaar en dag hun wielerhelden volgt. ,,In de Tour ben je van zeven uur 's ochtends tot tien uur 's avonds aan het knallen. Foto's maken, afwerken, reizen, contact met mijn afnemers, de beste plekken zoeken… Dat je dan met zo'n beeld scoort, is fantastisch en streelt toch jouw ego."

Ramon Mangold
Dat gevoel kent zijn Bredase collega Ramon Mangold (36) nu eveneens. Want ook Mangold werd zaterdagavond bij het gala in het Hilversumse Omroepmuseum door presentator en fotofanaat Humberto Tan op het podium geroepen. Twee keer zelfs: Mangold is in de categorie Personen in het nieuws eerste met zijn serie over de Bossche bisschop De Korte en derde met de foto's die hij voor BN DeStem maakte tijdens Serious Request in Breda. Met natuurlijk als hoofdpersoon Tijn, de zesjarige die met lak aan alles en zijn ziekte miljoenen bij elkaar kreeg. ,,Ik ben écht blij met die prijzen en vooral de enthousiaste reacties. Daar doe je het voor", zegt Mangold die zelf deze zondag naast zijn foto's te bewonderen is in het Omroepmuseum. Daar zijn vanaf vandaag alle inzendingen voor publiek te zien. Geboren Vlissingen Mangold twijfelt welke serie hij zelf zou hebben laten winnen. ,,Vanwege Tijn en wat dat geweldige ventje ondanks zijn ziekte doet, zou ik voor het Glazen Huis kiezen. Maar de serie van de bisschop laat zien waar ik al tien jaar mee bezig ben: het rooms-katholieke leven in Brabant. Hopelijk verschijnt dit jaar mijn boek en dan is dit een mooie promotie."

Dé Zilveren Camera 2016, winnaar van alle categorieën, is voor Cigdem Yuksel. Zij maakte voor de Volkskrant een indrukwekkende serie over kinderarbeid in Syrië. Knapen en Mangold vinden die jurykeuze wel terecht. ,,Mooi werk met een hoge actuele waarde en journalistieke impact."

poll

Het moet afgelopen zijn met seksuele intimidatie van vrouwen

Het moet afgelopen zijn met seksuele intimidatie van vrouwen

  • Eens (93%)
  • Oneens (7%)
57 stemmen